Luminiţa Anghel: Mandinga are pentru Eurovision o piesă pozitivă, completată de un show tonic

Cântăreaţa Luminiţa Anghel, membră în juriul selecţiei naţionale pentru Eurovision 2012, a declarat pentru MEDIAFAX că piesa câştigătoare este una pozitivă şi a fost completată de un show tonic, trupa Mandinga, care se bucură şi de notorietate, câştigând detaşat concursul.

RomaniaTV.net
11 mart. 2012, 12:45
Luminiţa Anghel: Mandinga are pentru Eurovision o piesă pozitivă, completată de un show tonic

Luminiţa Anghel a apreciat că selecţia naţională pentru Eurovision de anul acesta a fost una bună, cu multe voci tinere, care nu erau cunoscute, ceea ce a reprezentat pentru ea o surpriză plăcută.

Cântăreaţa a mai spus că trupa Mandinga a câştigat detaşat selecţia, fiind evident preferata publicului, şi datorită notorietăţii sale, dar şi a piesei, „cu un iz oriental, cum se poartă”, şi a spectacolului dinamic.

Despre piesa „Şun-ta”, interpretată de Electric Fence, care a fost preferată de juriu, Anghel a spus că a fost spectaculos interpretată, de o voce puternică, care probabil nu ar fi avut nicio problemă la Eurovision, însă publicul a optat pentru Mandinga.

„Le doresc succes şi foarte mult noroc, pentru că Eurovisionul e destul de imprevizibil”, le-a transmis Luminiţa Anghel celor de la Mandinga, adăugând că, de multe ori, la concursul european, câştigătorii au fost o surpriză pentru publicul telespectator.

Luminiţa Anghel a reprezentat România la Eurovision alături de trupa Sistem, în 2005, clasându-se pe locul al treilea.

Trupa Mandinga va reprezenta România la Eurovision 2012, cu piesa „Zaleilah”, compusă de Costi Ioniţă, câştigătoare la selecţia naţională, care a avut loc sâmbătă seară, la TVR.

Mandinga va participa în prima semifinală Eurovision, pe 22 mai, la Baku, Azerbaidjan. Finala internaţională Eurovision va avea loc pe 26 mai.

Alegerea a fost făcută în baza notelor primite de la juriu (50%) şi prin televoting (50%).

În urma televotului, pe primele trei locuri s-au clasat: Mandinga (12 puncte), Cătălin Josan (10 puncte) şi Ioana Anuţa (8 puncte).

După notarea juriului, primele trei locuri au fost ocupate de Electric Fence (12 puncte), Mandinga (10 puncte) şi Cătălin Josan (8 puncte).

Astfel, prin adunarea punctajelor, câştigătoarea selecţiei naţionale a fost trupa Mandinga.

Juriul selecţiei naţionale a fost format din compozitorii George Natsis (preşedinte), Dan Teodorescu, Mihai Ogăşanu, Cornel Ilie, Eduard Cîrcotă, cântăreaţa Luminiţa Anghel, impresarul Liliana Levintza, criticul muzical Dana Dorian şi DJ-ul de radio George Zafiu.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 56 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.