Luna este MULT mai tânără decât se credea. Află ce „vârstă” are

Luna ar fi un corp cosmic cu mult mai tânăr decât presupuneau oamenii de ştiinţă, conform unui nou studiu care indică faptul că satelitul natural al Pământului ar fi apărut cu 100 de milioane de ani mai târziu decât se credea, informează SPACE.com, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
23 sept. 2013, 20:46
Luna este MULT mai tânără decât se credea. Află ce „vârstă” are

Principala teorie despre naşterea satelitului natural al Pământului indică că acesta a apărut după ce o planetă misterioasă, de o mărime apropiată de cea a planetei Marte – s-a ciocnit cu Pământul în urmă cu aproximativ 4,56 miliarde de ani, la puţin timp după naşterea sistemului nostru solar. O serie de noi analize realizate asupra mostrelor de roci selenare indică faptul că Luna are vârsta cuprinsă între 4,36 şi 4,45 miliarde de ani, deci este cu cel puţin 100 de milioane de ani mai tânără decât se credea.

Această concluzie poate duce la modificarea înţelegerii modului în care a evoluat Pământul tânăr şi satelitul său natural.

‘Există câteva implicaţii importante ale acestei descoperiri ce nu au fost încă explicate’, susţine Richard Carlson de la Carnegie Institution for Science din Washington, D.C.. ‘Spre exemplu, dacă Pământul era deja format, un astfel de impact ar fi distrus atmosfera primordială ce ar fi putut să fie deja formată’, a explicat el.

Oamenii de ştiinţă cunosc că vârsta sistemului nostru solar este de 4,568 miliarde de ani. Ei pot identifica cu multă precizie şi vârsta corpurilor cosmice relativ mici, aşa cum sunt asteroizii, observând când aceste corpuri au trecut prin evenimente de topire – o consecinţă parţială a căldurii degajate în urma coliziunii sau fuziunii dintre aceste obiecte.

Spre exemplu, analiza meteoriţilor proveniţi de pe asteroidul Vesta (fragmente desprinse din asteroid care au căzut pe Pământ) au dezvăluit faptul că acest asteroid de 530 de kilometri lungime are vârsta de 4,565 de miliarde de ani. Vesta s-a răcit relativ repede şi este prea mic pentru a reţine suficientă căldură internă care apoi să de a naştere fenomenului de vulcanism, conform lui Carlson.

Corpurile cosmice mari sunt însă mult mai greu de datat, mai susţine el. ‘Dacă întrebaţi ce vârstă are Pământul sau ce vârstă are Luna, nu poţi primi un răspuns foarte exact. Este probabil că Pământul a avut nevoie de o perioadă mult mai lungă pentru a ajunge la dimensiunile sale, prin comparaţie cu un mic asteroid aşa cum este Vesta, iar fiecare nou pas în evoluţia Pământului ca planetă tinde să şteargă, sau măcar să ascundă dovezile etapelor anterioare’, a mai explicat Carlson.

Conform teoriei care susţine formarea Lunii după o ciocnire dintre Pământ şi o altă planetă, satelitul natural al Terrei era un mare ocean din rocă topită la puţin timp după naşterea sa. În prezent, cea mai precisă estimare a vechimii mostrelor de rocă provenite din acel ocean primordial de lavă indică vârsta de 4,360 miliarde de ani.

De cealaltă parte, aici, pe Pământ, oamenii de ştiinţă au descoperit urme în mai multe locuri ale unui fenomen major de topire ce s-ar fi produs în urmă cu aproximativ 4,45 miliarde de ani. În consecinţă, oamenii de ştiinţă susţin că acest eveniment cosmic catastrofal ce a dus la naşterea Lunii s-a produs în acea perioadă, cu aproximativ 100 de milioane de ani mai devreme.