Luna lui Cuptor vine cu sănătate şi recolte bogate. Tradiţii şi superstiţii

Luna lui Cuptor e plină de tradiții și superstiții. Iar femeile sunt privilegiate, dacă le respectă cum se cuvine, căci au parte numai de bine.

01 iul. 2017, 18:42
Luna lui Cuptor vine cu sănătate şi recolte bogate. Tradiţii şi superstiţii

Arșița de afară e semn că se apropie Săptămâna secerișului, care începe în prima zi de Cuptor. Țăranii știu că e cel mai potrivit moment pentru culesul grânelor. Urmează și sărbători importante din calendarul ortodox, dar și din tradiția folclorică. Încă din prima zi a lunii, oamenii țin cu sfințenie Ana Foca și îi pomenesc pe Sfinţii Mucenici doctori fără de arginţi Cosma şi Damian.

Luna lui Cuptor vine cu sănătate

Sfinţii Cosma şi Damian s-au transformat în mesageri religioşi ai medicinei populare. Sunt luminători ai vieţii celor aflaţi în suferinţă, oameni şi animale deopotrivă. Neprimind nimic în schimbul vindecării, şi-au căpătat și numele de doctori fără de arginţi. Pentru faptele lor au fost trecuţi în rândul sfinţilor doctori. Sunt vindecători ai bolilor de ochi, răul copiilor, sperietură, boli rele la vremurile acelea. În plus, propovăduiau credinţa şi evlavia, sfinţenia şi milostenia drept leacuri tămăduitoare. Gemeni fiind, erau înzestrați cu harul stăpânirii mulțimilor și al atragerii sprijinului divin. Cu timpul, numele lor au pătruns în ritualurile populare de însănătoşire, devenind unul singur, Cosmandin.

Mai multe detalii, pe libertateapentrufemei.ro