Luna octombrie vine cu vreme ploioasă şi frig. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Începutul lunii octombrie ne aduce o vreme mai degrabă de noiembrie, cu multe ploi şi temperaturi scăzute de, până la 12 grade. Până în data de 2 octombrie au fost emise avertizări de ploi puternice pentru jumătate din ţară.

RomaniaTV.net
30 sept. 2013, 14:23
Luna octombrie vine cu vreme ploioasă şi frig. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Marţi, vremea continuă să fie extrem de rece, cu cer încărcat de nori din care ploile torenţiale nu vor conteni mai ales în Dogrogea, sudul şi estul Munteniei, unde vorbim de cantităţi de apă şi de peste 50,60 de l /mp. Nu lipsesc ploile nici din restul regiunilor, dar sunt o idee mai puţine, iar la munte lapoviţele şi ninsorile fac legea. Vântul suflă cu putere în sud-est, unde vom avea de îndurat rafale ce vor atinge viteze şi de 50 până la 80 de km pe oră, în timp ce maximele ne vor aminti de o zi de iarnă mai degrabă, cu valori de la 6 la cel mult 16 grade.

Frigul îi pune, marţi, la încercare în continuare şi pe bucureşteni. Cele 9 grade nu vin singure, ci cu vânt puternic mai ales în prima parte a zilei, iar ploile puternice nu se opresc. Presiunea atmosferică scade de la 753 mmHg.

Află şi PROGNOZA pentru DOUĂ SĂPTĂMÂNI

Miercuri, vremea dă în sfârşit semne de ameliorare. Cerul va fi temporar noros, iar aria şi intensitatea precipitaţiilor se reduc. Mai plouă local în Dobrogea, în Oltenia şi în Muntenia şi pe arii mai restrânşe în restul ţării. În zonele montane, la altitudini mai mari, precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Şi vântul va scadea în intensitate, dar vor mai fi intensificări în sud-estul ţării. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 6 grade nordul Moldovei şi 14 grade în Banat, valori cu până la 10, 11 grade mai mici decât cele normale la început de octombrie.

Vreme deosebit de rece este miercuri şi în Capitală, meteorologii anunţă maxime de doar 11, 12 grade cu aproape 10 grade mai frig decât în mod normal la această dată. Norii acoperă cerul în cea mai mare parte a zilei şi trecător mai plouă slab, vorbim aşadar despre o ameliorare a vremii, mai ales că şi vântul scade în intensitate şi suflă cel mult moderat.

Citeşte şi Pericol MAJOR de inundaţii. COD PORTOCALIU pe mai multe râuri din Dobrogea

Şi joi vremea rămâne mult mai rece decât în mod obişnuit la început de octombrie. Norii mai acoperă temporar cerul, dar lasă doar ploi slabe, pe arii restranse în Oltenia şi izolat în Moldova, în Muntenia şi în Dobrogea. Trecător mai cad precipitaţii slabe şi la munte, unde vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În regiunile intracarpatice dimineaţă va fi bruma local şi izolat ceaţă. După o dimineaţă rece, amiaza vine cu maxime mai potrivite pentru început de noiembrie, de la 6 grade în nordul Moldovei la 12 grade cel mult, în Banat.

În Bucureşti, joi, vremea continuă sa fie deosebit de rece, chiar dacă soarele se arată printre nori mercurul din termomete  abia dacă ajunge la 11, 12 grade, după ce în zori sunt 3 grade. Vântul suflă moderat din când în când şi scade uşor temperatura real resimtiţă.

Vineri, vremea rămâne semnificativ mai rece decât în mod normal în prima decadă a lunii octombrie, vorbim despre valori termice dimineaţă de la -6 la cel mult 5 grade şi despre maxime de la 6 la cel mult 14 grade. Cerul va fi variabil, chiar senin în unele zone şi doar în estul extrem sunt mai mulţi nori şi câteva ploi slabe. De sâmbătă până la începutul săptămânii viitoare remperaturile cresc uşor, în Banat vor fi în jur de 19 grade, dar vremea rămâne rece pentru această perioadă, mai ales noaptea şi dimineaţa. Sunt posibile doar ploi slabe, izolate, în sud-estul extrem şi în sud-vest.

În centru vremea este deosebit de rece pentru prima zi de octombrie, maximele vor fi chiar şi cu 10, 11 grade mai mici decât valorile normale, vorbim despre 5 grade la Miercurea Ciuc, 7 grade în Braşov şi la Târgu Mureş şi 8 în Sibiu. Cerul e noros mai toată ziua şi plouă local.

Soarele rămâne dincolo de un strat consistent de nori şi în nord-vest, dar aici nu aşteptăm ploi. Maximele sunt o idee mai mari decât în centru, 10, 12 grade în Maramureş şi tot 12 în nordul Crişanei, la Oradea.

În vest, norii acoperă cerul aproape toată ziua, mai plouă temporar, iar maximele sunt semnificativ mai mici decât în mod normal, doar 12 grade la Arad şi la Timişoara.

În Oltenia cerul e încărcat de nori grei din care plouă o bună parte a zilei şi izolat se mai pot acumula peste 20, 25 l/mp. Vântul e încă alert şi mai scade din temperaturile care şi aşa sunt cu 10 grade mai mici decât în mod normal, adică 11 grade la Târgu Jiu şi 10 la Craiova.

În vestul Munteniei ploile însemnate cantitativ, chiar abundente, sunt la ordinea zilei, se pot aduna cantităţi importante de apă, iar vântul suflă cu putere. Tabloul de toamnă târzie la început de octombrie e completată de temperaturile foarte scăzute, doar 10 grade la Piteşti, la Alexandria şi în Lunca Dunării.

În sud-est vremea e foarte severă. Plouă abundent marţi, fiind valabil un cod portocaliu până după miezul noptii, vântul suflă cu rafale chiar şi cu peste 60, 70 km/h. Mercurul din termometre se opreşte la 10 grade în Călăraşi, 16 la Constanţa, vântul amplificând mult senzaţia de rece.

În centrul şi în nordul Moldovei norii acoperă cerul, dar ploile sunt puţine. Vântul se mai domoleşte spre nord şi după-amiaza e destul de frig încă, cu 11 grade în Bacău şi 10 la Iaşi şi la Suceava.