Lup paznic la oi. Angajat al muzeului Deva, arestat pentru trafic cu obiecte de patrimoniu

Un angajat al muzeului din Deva a fost arestat după ce a vândut mai multe monede din aur şi argint de pe vremea dacilor. Bărbatul săpa chiar el în situri arheologice, în căutarea de obiecte de patrimoniu, după care le vindea pe bani frumoşi. Acasă avea o întreagă colecţie: zeci de obiecte de patrimoniu au fost găsite de poliţişti.

23 mai 2013, 06:09
Lup paznic la oi. Angajat al muzeului Deva, arestat pentru trafic cu obiecte de patrimoniu

Potrivit procurorilor de pe lângă Curtea de Apel Alba, bărbatul, custode al secţiei muzeale Sarmisegetusa Ulpia Traiana, nu a respectat regimul de protecţie a bunurilor de patrimoniu şi a făcut săpături neautorizate în situri arheologice, informează România TV.

Împreună cu un complice, angajatul muzeului a tranzacţionat ilegal cinci monede de aur pe care a încasat 3.350 de euro, dar şi 22 de monede de tip denari romani pe care a luat 1.000 de euro. La percheziţiile domiciliare, anchetatorii au găsit alte 80 de monede de aur şi argint, precum şi un inel medieval.

Se pare că obiectele provin din tezaurul de la Sarmisegetusa Regia. Arestat preventiv pentru 29 de zile, bărbatul a rămas şi fără loc de muncă. El era angajat al muzeului de aproape 20 de ani.