Lupta puterilor mondiale în avioane invizibile. Ce aruncă în joc fiecare

Americanii, ruşii, indienii, japonezii şi chinezii lucrează în prezent la proiecte pentru avioane de vânătoare de ultimă generaţie (a cincea). Care sunt cele mai importante cinci proiecte de acest tip

RomaniaTV.net
11 feb. 2012, 09:57
Lupta puterilor mondiale în avioane invizibile. Ce aruncă în joc fiecare

Yankeul

Avionul F-35 Lightning II, construit de gigantul american Lokheed Martin, este un avion de ultimă generaţie (a cincea) care urmează să intre în dotarea aviaţiei americane şi ulterior în cea a Marii Britanii, Italiei, Olandei, Australiei sau Canadei.
În prezent proiectul este aproape de final, avionul fiind în prezent testat de americani. După ce va intra în uz F-35 va fi cel mai avansat avion de vânătoare din lume, fiind capabil să deruleze operaţiuni de atat la sol, misiuni de recunoaştere dar şi de ăpărare dar şi aşa numitele dog-fight (lupte aer-aer între avioane de vânătoare).
Inginerii de la Lockheed Martin au dotat F-35 cu unul dintre cele mai performante dotări steath (avionul este practic invizibil pentru radar) dar şi cu un adevărat evantai de gagdet-uri care ajută pilotul în timpul luptelor. Preţul unei unităţi F-35 dotată pentru luptă este evaluat la 183 de milioane de dolari.

Siberianul

Răspunsul ruşilor la F-35 şi F-22-ul americanilor poartă numele de Sukhoi T-50 PAK FA. Avionul, dezvoltat pentru aviaţia rusă de compania înfiinţată de Pavel Sukhoi în 1939, va înlocui din inventarele armatei ruse MIG-29 Fulcrum şi Su-27 Flanker.
T-50 a decolat pentru prima dată în urmă cu doi ani, ulterior avionul efectuând mai multe zboruri-test. Oficialii ruşi intenţionează să producă 1.000 de astfel de avioane de vânătoare în următoarele patru decenii. Câte 200 vor ajunge în inventarele armatei ruse şi indiene în timp ce restul vor fi vândute altor state. Armata Federaţiei Ruse intenţionează să achiziţioneze primele 20 de unităţi după 2012, alte 60 de avioane urmând să intre în folosinţă după 2016.
Costul de producţie a unei unităţi de acest tip este evaluat între 47,5 milioane de dolari şi 57 milioane de dolari

Vezi celelalte trei modele pe ZF.RO