Lupte crâncene în Bahmut: brigăzile forţele armate ucrainene iau cu asalt poziţiile inamice. Rusia a lansat 28 de atacuri aeriene asupra teritoriilor ucrainene

Forțele Armate ale Ucrainei spun că Rusia a lansat, doar joi, cel puțin 28 de atacuri aeriene. Majoritatea atacurilor au vizat orașele Sloviansk, Kostiantinivka și Zaporojie din estul țării.

12 mai 2023, 08:20
Lupte crâncene în Bahmut: brigăzile forţele armate ucrainene iau cu asalt poziţiile inamice. Rusia a lansat 28 de atacuri aeriene asupra teritoriilor ucrainene

În Bahmut, orașul care a devenit locul celor mai înverșunate lupte, Rusia a efectuat ”peste 30 de bombardamente” asupra zonelor de-a lungul liniei frontului. ”Din păcate, există morți și răniți în rândul populației civile”, spune Kievul. ”Amenințarea lansării de rachete și lovituri aeriene asupra întregului teritoriu al Ucrainei rămâne ridicată”.

Într-o postare neobişnuită, postată târziu în noapte pe canalul său Telegram, Ministerul rus al Apărării a respins afirmaţiile potrivit cărora forţele ucrainene au străpuns părţi din linia frontului din jurul oraşului Bahmut din estul ţării, relatează CNN.

„Afirmaţiile răspândite de canale individuale de Telegram despre „străpungeri ale apărării” în diferite secţiuni ale liniei de contact nu sunt adevărate”, se arată în declaraţia ministerului rus.

Precizările vin după  ce cel puţin doi bloggeri militari ruşi au raportat o deteriorare a situaţiei pentru forţele ruseşti în jurul oraşului din estul Ucrainei, unde o bătălie de uzură se desfăşoară de luni de zile.

Zelenski amână contraofensiva, deşi a primit rachete de croazieră Storm Shadow: „Ucraina are nevoie de mai mult timp”

La rândul său, Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor ruşi Wagner, relatase despre o retragere a forţelor ruse şi un avans teritorial ucrainean pe flancurile de la Bahmut.

Ministerul rus al Apărării susţine că unităţile de asalt ruseşti fac progrese în partea de vest a Bahmutului, cu sprijin aerian şi de artilerie. Acesta a precizat că trupele se luptă pentru a împinge soldaţii ucraineni „în direcţia Maloilinovka” – aparent o referire la un sat din zona Bahmut.

„Inamicul suferă pierderi semnificative în ceea ce priveşte efectivele şi echipamentele”, au susţinut oficialii Ministerului rus al Apărării.

Raportul Statului Major General al armatei ucrainene a descris joi o situaţie „dinamică” în Bahmut, susţinând că forţele Kievului pun presiune asupra luptătorilor ruşi şi sondează punctele slabe ale liniile lor.

Kievul a raportat, de asemenea, „contraatacuri eficiente” în jurul oraşului din estul ţării, în ciuda bombardamentelor ruseşti constante.

Lupte grele în Bahmut: brigăzile forţele armate ucrainene au trecut la contraofensivă

Forţele armate ucrainene dat publicităţii o înregistrare video cu asaltul Brigăzii a III-a a armatei de la Kiev asupra poziţiilor ruseşti desfăşurate lângă Bahmut.

Rusia insistă cu „operaţiunea specială”: „Război înseamnă distrugerea completă a infrastucturii, înseamnă distrugerea completă a oraşelor”

Agenţia Reuters a publicat videoclipul şi confirmă locaţia ghidându-se după structurile metalice şi verdeaţa văzute în videoclip care se potriveau cu imaginile din satelit ale zonei.

Potrivit forţelor armate ucrainene, contraofensiva de primăvară este în desfăşurare, iar şeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că unităţile ucrainene au început deja contraatacul şi se apropie de Bahmut din flancuri.