Lupte de stradă în Franţa. Ciocniri dure între poliție și protestatarii mobilizați de sindicate VIDEO

Luptele de stradă continuă în Franța, unde cetățenii protestează împotriva legii care reformează sistemul de pensii. Printre altele, legea în cauză majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

13 apr. 2023, 21:58
Lupte de stradă în Franţa. Ciocniri dure între poliție și protestatarii mobilizați de sindicate VIDEO

În cele mai mari orașe din Franța încă au loc proteste uriașe, ca urmare a unei noi mobilizări a cetățenilor și a sindicatelor cu privire la reforma pensiilor.

Citește și: Confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine în Franţa VIDEO

În mai multe localități protestatarii s-au ciocnit cu forțele de ordine, după ce au fost construite baricade, pe care ulterior le-au incendiat. Scene tulburătoare au fost semnalate la Nantes, la fel ca și săptămâna trecută. Acolo polițiștii au fost atacați cu proiectile aruncate din mulțime. Din această cauză, autoritălile au fost obligate să folosească gaze lacrimogene. Și la Rennes au fost surprinse clipe de coșmar. Cetățenii au incendiar pubele și mobilier stradal, dar și două mașini.

Acest nou val de revoltă a venit în contextul în care Emmanuel Macron, președintele Franței, nu a vrut să revină asupra deciziei cu privire la reforma sistemului de pensii. Cu toate că sindicatele reușesc să mențină ritmul săptămânal al manifestațiilor de amploare, energia oamenilor pare să se stingă treptat.

Joi, se estima că vor fi în stradă aproximativ 400.000 – 600.000 de persoane la nivel național. Acesta este un număr semnificativ mai mic, dacă privim prin comparație cu punctul culminant al mobilizării populare din luna martie, când pe străzi ieșiseră 1,3 milioane de cetățeni.

Protestele din Franța continuă

Această rundă de proteste are loc cu o zi înainte de o decizie crucială a Consiliului Constituțional din Franța. Urmează ca mâine, această instanță să ia o decizie cu privire la legalitatea legii adoptate fără votul Parlamentului. Printre altele, legea adoptată prevede majorarea treptată a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, până în 2030.

În acest context, Prefectura Paris a emis un ordin prin care interzice protestele în fața sediului Curții Constituționale, începând de joi seară până sâmbătă dimineață.

„Există un risc semnificativ ca în acea zi (vineri, n.r.) să aibă loc adunări ilegale în apropierea Curții Constituționale, în special pentru a pune presiune asupra deciziei”, arată instituția menționată.

În capitala Franței, joi, după ora 18 (ora României), mai multe zone erau acoperite de fumul alb al cartușelor cu gaze lacrimogene, iar sub această cortină temporară aveau loc încăierări între manifestanți și jandarmi, care foloseau bastoanele din dotare.

Liderii de sindicat au anunțat că, indiferent de decizia care va veni, vineri, de la Consiliul Constituțional, ei nu vor renunța la mișcările de stradă împotriva reformei pensiilor.

„Protestatarii au aruncat cu sticle în forțele de ordine, la Paris. Poliția a intervenit de câteva ori. Mâine, vineri, este așteptata decizia Consiliului Constituțional. Dacă ne uităm la istoricul deciziilor acestui Consiliu, nu pare posibil ca această lege să fie complet anulată. Poate anumite părți din lege ar putea fi declarate neconstituționale, însă majoritatea celor care se află în stradă cred că prevederea principală, de creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, va rămâne. De aceea vedeți această explozie de furie aici, pe străzile din Paris”, a transmis corespondentul CNN Fred Pleitgen.

Citește și: Se anunţă proteste masive în Franţa. Transporturile sunt perturbate, iar magazinele vor fi închise VIDEO