Se anunţă proteste masive în Franţa. Transporturile sunt perturbate, iar magazinele vor fi închise VIDEO

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franţa că în cursul zilei de marţi este prevăzută o grevă generală, context în care sunt aşteptate perturbări ale circulaţiei feroviare naţionale (TGV, Ouigo), locale (TER, Intercites, Transilien) şi internaţionale (Thalys, Eurostar).

28 mart. 2023, 14:06
Se anunţă proteste masive în Franţa. Transporturile sunt perturbate, iar magazinele vor fi închise VIDEO

Franţa se confruntă marți cu o nouă zi de greve și proteste la nivel național, după ce unele dintre cele mai grave violențe de stradă din ultimii ani au fost înregistrate în ultima săptămână, transmite Reuters.

Ministrul de interne Gerald Darmanin a avertizat luni că există „un risc foarte serios” de noi violențe, marți, în capitală și nu numai. Aproximativ 13.000 de polițiști vor fi repartizați la mitinguri, aproape jumătate dintre ei în Paris.

Sărăcie extremă în Franța. Cetățenii raționalizează consumul de produse de igienă. Alții au renunțat complet la ele, arată cel mai recent sondaj

Poliția din Franţa i-a sfătuit pe proprietarii de magazine aflate pe traseul mitingului din Paris să închidă pentru toată ziua. Grupurile de apărare a drepturilor omului și organizațiile internaționale au denunțat o utilizare excesivă a forței de către poliție în timpul protestelor recente.

Guvernul din Franţa spune că legea pensiilor este vitală pentru a se asigura că sistemul nu dă faliment. Sindicatele și protestatarii spun că există alte modalități de a face acest lucru.

Confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine în Franţa VIDEO

Circulația feroviară, transportul public și zborurile pot fi perturbate marți din cauza grevei generale anunțate în Franța, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, transportul public urban ar putea fi perturbat ca urmare a grevei şoferilor din acest domeniu, precum şi din cauza modificării traseelor unor linii de transport, pe fondul demonstraţiilor planificate în oraşe.

Pentru prognoze ale traficului, autorităţile franceze recomandă consultarea site-urilor reţelei de transport, precum şi site-ul RATP, https://www.ratp.fr/, pentru detalii privind circulaţia din regiunea pariziană.

Sindicatele aeroporturilor din Paris (Charles-de-Gaulle şi Orly) au anunţat că se vor alătura apelului la greve, la fel controlorii aerieni şi personalul Air France (FNIC-CGT şi CGT Air France), ceea ce ar putea duce la perturbări ale traficului aerian. Pasagerii Air France vor fi anunţaţi prin SMS despre eventuale anulări sau întârzieri ale zborurilor. Detalii privind zborurile sunt disponibile pe site-ul https://www.parisaeroport.fr/.

Totodată, sunt aşteptate perturbări ale circulaţiei feriboturilor către Regatul Unit şi insula Corsica, în urma grevei federaţiei CGT din porturi şi docuri.

În anumite sectoare, inclusiv în transportul public, este posibilă prelungirea grevei şi după această dată.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă, în funcţie de circumscripţia consulară de reşedinţă, astfel:

* Consulatul General al României la Paris: +33680713729;

* Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164;

* Consulatul General al României la Lyon: +33643627736;

* Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: http://paris.mae.ro, http://lyon.mae.ro, http://marsilia.mae.ro, http://strasbourg.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Inclusiv vizita pe care regele Charles al III-lea al Marii Britanii urma să o facă în Franța, de duminică până miercuri, a fost amânată, în condițiile în care pentru marți sunt anunțate noi proteste față de reforma pensiilor.