Lupte grele în Nagorno Karabah. Trupe ruseşti au intrat în enclavă pentru a impune „pacea”

Forţele armate azere se apropiau luni de Stepanakert, cel mai mare oraş din enclava Nagorno Karabah, după ce au anunţat cucerirea celui de-al doilea mare oraş al regiunii, Şuşa, transmite Reuters. Acordul semnat marţi noaptea vine după ce forţele Azerbaidjanului au avansat constant în enclavă, iar oficialii din Baku au declarat că au ocupat zeci de aşezări în Nagorno-Karabakh

RomaniaTV.net
10 nov. 2020, 04:50
Lupte grele în Nagorno Karabah. Trupe ruseşti au intrat în enclavă pentru a impune „pacea”

Update. Președintele parlamentului armean, Ararat Mirzoyan, a suferit răni grave din cauza participanților la revoltele care au avut loc marți seara în centrul Erevanului. Premierul Republicii, Nikol Pashinyan, a afirmat acest lucru în timpul unei transmisiuni live pe Facebook. ”Nikol este un trădător”, au scandat manifestanţii.

 

Primul ministru armean Nikol Pashinyan a spus că, în urma protestelor nocturne, i s-au furate din reședință un computer, un ceas, permisul de conducere și alte obiecte.

Imagini pe internet au fost publicate în care se vede cum grupuri de protestatari îl linșează pe Ararat Mirzoyan. Unele imagini sunt atât de dure încât nu pot fi difuzate: oficialul era în stare de inconștiență la pământ, cu fața însângerată.

Protestatarii împotriva sfârșitului războiului din Karabakh au manifestat ore în șir în camera parlamentului armean, situația este extrem de tensionată în zonă.


Update. După şase săptămâni de lupte grele între forţele armene şi azere, prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a semnat un acord cu liderii Azerbaidjanului şi Rusiei pentru a pune capăt conflictului militar asupra regiunii Nagorno-Karabakh. Trupe rusești au intrat în enclavă.

Acordul semnat marţi noaptea vine după ce forţele Azerbaidjanului au avansat constant în enclavă, iar oficialii din Baku au declarat că au ocupat zeci de aşezări în Nagorno-Karabakh, la o zi după ce au proclamat victoria în bătălia pentru al doilea cel mai mare oraş din regiune.

„Am luat această decizie după o analiză profundă a situaţiei de luptă şi discuţii cu cei mai buni experţi din domeniu”, a spus Pashinyan pe reţelele de socializare, citat de The Guardian.

„Aceasta nu este o victorie, dar nu există înfrângere până nu te consideri învins. Nu ne vom considera niciodată învinşi şi acest moment va deveni un nou început al unei ere a unităţii şi renaşterii noastre naţionale”, a continuat premierul, care a adăugat că decizia a fost „foarte dureroasă”.

El a spus că acordul va intra în vigoare marți, de la ora locală 1:00.

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a confirmat ulterior ştirea într-o întâlnire online cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. „Declaraţia trilaterală semnată va deveni un moment crucial în soluţionarea conflictului”, a spus Aliyev.

Vezi și: Justiţia dă o palmă autorităţilor din Germania – Obligativitatea purtării măştii, anulată

Imediat după anunţul făcut de premierul armean, o mulţime de oameni a ieşit pe străzile din Erevan. Nemulţumiţi de decizia executivului, oamenii au pătruns în clădirea Guvernului în căutarea premierului. Alţi protestatari au ajuns la locuinţa premierului, dar nu l-au găsit nici aici.

Vladimir Putin a declarat luni noapte că războiul dintre Azerbaidjan şi Armenia s-a încheiat, Baku şi Erevan au încheiat o înţelegere care va crea condiţiile pentru încetarea crizei dintre cele două popoare. Rusia va trimite 2.000 de militari pentru menţinerea păcii pe coridorul Lachin dintre cele două zone, potrivit canalului Russia Today.

Duminică, după şase săptămâni de lupte grele, Azerbaidjanul a anunţat că a capturat oraşul Şuşa, cunoscut de către armeni drept Şuşi, care este situat pe un munte de unde se vede oraşul Stepanakert.

Liderii din Nagorno Karabah au negat duminică pierderea controlului asupra oraşului, iar premierul armean Nikol Pashinyan a continuat luni să facă acest lucru, afirmînd că luptele pentru oraş continuă.

O filmare publicată online de Ministerul azer al Apărării a arătat steagul naţional al Azerbaidjanului fluturând peste străzile pustii, în oraşul Şuşa, iar Vahram Poghosian, un purtător de cuvânt al liderului din Nagorno-Karabah, Araik Harutiunian, a scris pe Facebook: ”Oraşul Şuşi nu este sub controlul nostru. ”

Război în Caucaz. Un elicopter rus a fost doborât în Armenia, doi militari au fost ucişi

”Ar trebui să-l ţinem împreună, deoarece inamicul este lângă Stepanakert”, a scris el.

Şuşi, sau Şuşa, se află la aproximativ 15 km sud de Stepanakert şi este important pentru speranţele etnicilor armeni de a păstra controlul asupra Nagorno-Karabah, un teritoriu separatist recunoscut la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar care populat şi controlat de etnici armeni.

Încurajat de sprijinul turc, Azerbaidjanul a declarat că, din 27 septembrie, a preluat o mare parte din teritoriul din Nagorno-Karabah pierdut în războiul din 1991-94, în care au murit aproximativ 30.000 de oameni, iar mulţi alţii au fost dizlocaţi.

Armenia a negat amploarea cuceririlor teritoriale făcute de Azerbaidjan.

Câteva mii de persoane au fost ucise de la izbucnirea conflictului. Trei armistiţii au eşuat în ultimele şase săptămâni, iar armamentul superior deţinut de Azerbaidjan şi progresele făcute în teren i-au redus motivaţia pentru a dori un acord de pace durabil.

Turcia a sprijinit puternic Azerbaidjanul în conflict, iar Rusia are un pact de apărare cu Armenia.

Niciuna dintre aceste ţări nu a fost atrasă direct în conflict, dar, într-un incident care ar putea alimenta tensiunile, ministerul rus al Apărării a anunţat luni că un elicopter militar rus M-24 a fost doborât pe teritoriul Armeniei şi doi membri ai echipajului au fost ucişi.

Ministerul azer de Externe a anunţat luni că forţele azere au doborât elicopterul rus din greşeală, în apropiere de graniţa cu Armenia, a exprimat scuze şi disponibilitatea de a plăti compensaţii

Cu forţele sale armate depăşite de Azerbaidjan, Armenia a evitat intervenţia militară directă în Nagorno-Karabah. Starea economiei sale, afectată de pandemia de coronavirus, ar putea fi, de asemenea, un factor constrângător.