LUPTE grele pe teritoriul ucrainean. Un ministru anunţă „MORŢI”. Ucraina şi-a ÎNCHIS GRANIŢELE

Lupte grele se dădeau luni dimineaţă în apropiere de oraşul Slaviansk (est), a anunţat ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov. Insurgenţii proruşi au confirmat luni existenţa a numeroase victime în rândurile lor în urma confruntărilor cu trupele ucrainene la Slaviansk, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
05 mai 2014, 11:12
LUPTE grele pe teritoriul ucrainean. Un ministru anunţă „MORŢI”. Ucraina şi-a ÎNCHIS GRANIŢELE

UPDATE: Un elicopter militar ucrainean MI-24 a fost doborât luni la Slaviansk (est), unde au loc lupte grele între separatiştii proruşi şi forţele de ordine ucrainene, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării.

‘Elicopterul MI-24 al forţelor aeriene ale armatei ucrainene a fost ţinta unui atac cu mitralieră de calibru mare. Aparatul a fost doborât în zona oraşului Slaviansk’, a indicat Bogdan Senik, purtător de cuvânt al ministerului menţionat, citat de agenţia de presă ucraineană Unian. El a precizat că aparatul a căzut în apele unui lac, ceea ce a salvat viaţa piloţilor.

UPDATE: Insurgenţii anunţă peste 20 de morţi

‘Luptele continuă. Avem multe victime. Ar putea fi chiar 20’ de combatanţi, afirmă un purtător de cuvânt al insurgenţilor. El susţine că miliţiile proruse ar fi reuşit cu greu să oprească înaintarea armatei ucrainene la periferia oraşului. De asemenea, aceste miliţii şi-au consolidat dispozitivul defensiv amplasat după podul ce duce către centrul Slavianskului.

Şi televiziunea rusă a confirmat că insurgenţii au suferit pierderi în localitatea Semionovka, aproape de Slaviansk, şi conform acestei surse printre victime ar fi şi civili.

UPDATE: Presa anunţă doi morţi şi 10 răniţi

La Slaviansk au reînceput luptele între trupele ucrainene şi forţele de autoapărare. În timpul schimbului de focuri de la un post de control au fost ucişi locuitori ai oraşului Slaviansk.Numărul răniţilor a depăşit 10 persoane, a anunţat purtătorul de cuvânt al sediului forţelor de autoapărare.Potrivit datelor preliminare, o femeie a fost ucisă când a ieşit pe balconul casei sale, iar bărbatul a murit în propriul automobil, la ieşirea din oraşul Slaviansk când a fost atacat de un vehicul blindat al trupelor ucrainene.

Ministrul ucrainean de Interne, care se afla la un punct de control, situat la şase kilometri de locul unde se dau luptele, nu a precizat de partea cărei tabere sunt victimele şi nici numărul lor.

Trupele ucrainene iau cu asalt acum poziţiile rebelilor proruşi din Slaviansk şi încearcă să recapete controlul oraşului. Există victime, dar nu este clar momentan din care tabără. Este zi de doliu şi astăzi, după tragicele confruntări de la Odesa, soldate cu zeci de morţi, potrivit România TV

Mii de militanţi proruşi au aruncat cu pietre în clădirea poliţiei şi au reuşit să spargă o poartă cu ajutorul a două camioane. Poliţiştii au fost nevoiţi să elibereze zeci de oameni arestaţi în urmă cu două zile.

Ucraina şi-a închis temporar graniţele cu Crimeea şi Sevastopolul

Ucraina şi-a închis temporar graniţa cu Crimeea şi Sevastopol în 27 de puncte de control şi de trecere a frontierei de stat cu Crimeea şi Sevastopol, anexate la mijlocul lunii martie la Federaţia Rusă, potrivit site-ului oficial al guvernului de la Kiev, citat de RIA Novosti, informează Agerpres.

„Ministerul de Externe a fost însărcinat să aducă la cunoştinţa misiunilor diplomatice străine în Ucraina, precum şi reprezentanţelor diplomatice şi consulare ale Ucrainei închiderea temporară a punctelor de control şi de trecere”, se menţionează în comunicatul executivului ucrainean.

Anterior, Kievul, după schimbarea puterii şi anexarea Crimeii la Rusia, a interzis intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor ruşi de sex masculin.

Preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a declarat duminică, într-un interviu televizat, că practic conducerea Rusiei a declanşat un război pe teritoriul Ucrainei. Revoltele în regiuni sunt orchestrate de provocatori, printre care se numără şi localnici. Dar toate acţiunile lor sunt coordonate dintr-un singur centru şi acesta este situat pe teritoriul Rusiei, a afirmat Turcinov, citat de publicaţia electronică ucraineană Last24.info

Citeşte şi Un senator rus avertizează: Odesa este numai PRELUDIUL unui RĂZBOI

În acelaşi timp, mii de oameni s-au adunat în faţa Casei Sindicatelor, unde aproape 40 de oameni au murit în urma incendiului provocat vineri seara.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat Rusia că se află în spatele acestor violenţe sângeroase. Totodată, el a reproşat poliţiei ucrainene că nu a fost capabilă să prevină astfel de evenimente.

Ofensiva în Estul ţării continuă

În acest timp, armata ucraineană continuă ofensiva în estul ţării, în încercarea de a recuceri localităţile aflate sub controlul insurgenţilor proruşi.

Luptele au început în urmă cu aproximativ două ore, potrivit unui reporter AFP în teren, care a văzut ambulanţe circulând în zonă.

La Slaviansk, bastion al rebelilor separatişti proruşi, „se duce un război împotriva ţării noastre„, a declarat ministrul, subliniind că ‘misiunea sa este de a-i elimina pe terorişti’. ‘Singura tactică este de a avansa încetul cu încetul spre centrul’ Slavianskului, a adăugat el.„Nu există o soluţie militară, aceasta trebuie să fie una politică”, a mai spus el.

Şeful Gărzii Naţionale, Stepan Poltorak, prezent şi în teren, a declarat: „Adversarii noştri sunt bine instruiţi şi bine echipaţi”. „Ei s-au blocat în centrul” Slavianskului. Drumurile (din zona de luptă) sunt închise, nu lăsăm civili. Ei fac totul pentru a ne forţa să recurgem la armele grele, dar nu vom face aceasta pentru a proteja populaţia”, a mai  spus Poltorak.