Lupte în Ucraina: Nouă soldaţi ucraineni ucişi în ultimele 24 de ore, în pofida armistiţiului

Nouă soldaţi ucraineni şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore, iar alţi 27 au fost răniţi în zona de ostilităţi în estul Ucrainei, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Andrii Lâsenko, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

29 sept. 2014, 11:45
Lupte în Ucraina: Nouă soldaţi ucraineni ucişi în ultimele 24 de ore, în pofida armistiţiului

Nouă soldaţi ucraineni au fost ucişi în ultimele 24 de ore, în pofida armistiţiului.

Şapte soldaţi au murit atunci când un obuz lansat de rebeli a lovit transportorul lor blindat în apropiere de aeroportul Doneţk, unde luni dimineaţă s-au înregistrat schimburi de focuri, după cum a indicat acelaşi responsabil militar, ceea ce pune o presiune suplimentară asupra armistiţiului fragil în regiune, potrivit Reuters.

‘A fost cea mai mare pierdere de vieţi în rândul soldaţilor ucraineni într-un singur incident de la intrarea în vigoare a armistiţiului la 5 septembrie’, a afirmat Andrii Lâsenko.

‘Şapte (ucraineni) au fost ucişi noaptea trecută lângă aeroportul din Doneţk’, a specificat Lâsenko pentru Reuters.

Citeşte şi Moscova cere anchete asupra crimelor comise în Ucraina

Separat, Iuri Biriukov, consilier al preşedintelui Petro Poroşenko, a scris pe pagina sa de Facebook că rebelii au lansat un obuz dintr-un tanc care a lovit un transportor cu soldaţi ucraineni.

‘Şapte morţi, nouă răniţi în apropiere de aeroportul din Doneţk. Lovitură directă dintr-un tanc în transportor. Răniţii au fost evacuaţi. În răspuns, tancurile separatiştilor au fost distruse’, potrivit postării acestuia, citată de Unian.

În pofida armistiţiului, confruntări izbucnesc frecvent în jurul aeroportului din Doneţk, ocupat de forţele guvernamentale ucrainene. Rebelii deţin în schimb puncte-cheie în interiorul capitalei regionale Doneţk, un centru industrial cu o populaţie de circa un milion de persoane înainte de conflict.

Preşedintele Petro Poroşenko a decretat încetarea focului, la presiunea Occidentului, după ce trupele sale au suferit pierderi grele pe câmpul de luptă împotriva rebelilor proruşi în luna august, Kievul invocând chiar o intervenţie directă a forţelor ruse.

Citeşte şi Regiunea Donbas NU mai are NIMIC de-a face cu Ucraina

Moscova, care se opune cursului prooccidental al fostei republici sovietice, neagă orice implicare directă a trupelor sale în conflict sau în ceea ce priveşte aprovizionarea cu arme şi echipamente grele a separatiştilor, în ciuda faptului că autorităţile ucrainene şi Occidentul susţin că au dovezi de necontestat în acest sens.

Un oficial al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului a declarat la 23 septembrie că peste 3.500 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei, incluzând în acest bilanţ şi cele 298 de victime ale zborului MH17 la 17 iulie lângă Doneţk