Regiunea Donbas NU mai are NIMIC de-a face cu Ucraina

Regiunea Donbas, fief al rebelilor proruşi, 'nu mai are nimic de-a face cu Ucraina', a declarat un lider separatist, 'vicepremierul' aşa-zisei 'Republici din Doneţk' (est), Andrei Purghin.

RomaniaTV.net
16 sept. 2014, 15:38
Regiunea Donbas NU mai are NIMIC de-a face cu Ucraina

‘Donbas este administrată de o manieră complet autonomă, acest teritoriu nu mai are nimic de-a face cu Ucraina’, a precizat Purghin, reacţionând la adoptarea de către Kiev a unei legi ce garantează o mai mare autonomie pentru regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, actualmente controlat în mare parte de separatişti.

‘Ucraina este liberă să adopte legile pe care le vrea. Dar noi nu avem în vedere nicio legătură de tip federal cu Ucraina’, a subliniat el. Totuşi, Purghin a explicat că liderii separatişti vor ‘studia cu atenţie’ legea adoptată marţi de legislativul ucrainean, potrivit Agerpres.

‘Este posibil să purtăm un dialog cu Kievul asupra anumitor aspecte, în special economice sau socioculturale’, a adăugat el.

Conflictul armat dintre forţele armate ucrainene şi rebelii proruşi, care vor să îşi obţină independenţa, s-a soldat în cinci luni cu peste 2.700 de morţi, marea majoritate civili. Acesta a provocat de asemenea distrugeri enorme în regiunile Doneţk şi Lugansk, cele două oraşe principale din Donbas. Regiunea Donbas, al cărei nume vine de la un imens bazin minier, este cunoscută mai ales pentru industria sa de cărbune.

Această bogată regiune industrială situată în sud-estul Ucrainei şi la frontiera cu Rusia contribuia cu până la 16% din PIB-ul ucrainean înaintea conflictului, potrivit unor statistici oficiale.