LUPTELE CONTINUĂ ÎN UCRAINA: „Separatiştii planifică să arunce în aer o fabrică de producere a azotului”

Luptele din Lugansk, dintre militarii ucraineni şi separatiştii proruşi, continuă. Separatiştii ar planifica să arunce în aer fabrica de producere a azotului din oraşul Severodoneţk din regiunea Lugansk, informează publika.md.

RomaniaTV.net
29 mai 2014, 07:38
LUPTELE CONTINUĂ ÎN UCRAINA: „Separatiştii planifică să arunce în aer o fabrică de producere a azotului”

Teroriştii planifică să arunce în aer fabrica de producere a azotului din oraşul Severodoneţk din regiunea Lugansk„. Declaraţia a fost făcută de parlamentarul ucrainean Serghei Kaplin care cere instituirea stării de război în regiunile Lugansk şi Doneţk, relatează publicaţia vlasti.net, citată de publika.md.

Forţele ucrainene din est au suferit ‘pierderi’ în timpul unui atac miercuri contra uneia dintre unităţile lor la Lugansk, unul din centrele separatiştilor din est, potrivit unui comunicat al Gărzii Naţionale.

Unitatea 3035, cu baza la Lugansk, a Gărzii Naţionale, formată din voluntari şi ataşată la Ministerul de Interne, a fost atacată miercuri, potrivit acestei surse.’Au loc lupte. Sunt pierderi printre soldaţii ucraineni şi atacatori’, a declarat Garda Naţională pe site-ul său, informează Agerpres.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat miercuri că a pierdut contactul cu încă o echipă de observatori aflaţi în estul Ucrainei, în regiunea Doneţk.

Autoproclamatul primar din Slaviansk, Viaceslav Ponomariov, a recunoscut joi că cei patru observatori ai OSCE dispăruţi marţi în estul Ucrainei sunt în prezent în mâinile insurgenţilor rusofoni, relatează agenţia Interfax, citată de EFE.

‘Ştim unde se află grupul de patru persoane care a dispărut la sud de Doneţk şi toţi sunt bine. Le-am spus să nu se deplaseze nicăieri pentru o vreme, dar patru dintre ei nu au luat sfatul în seamă şi în consecinţă au fost reţinuţi’, a declarat acest lider al separatiştilor proruşi.

El a promis însă că cei patru observatori, proveniţi din Estonia, Turcia, Elveţia şi Danemarca, ar putea fi eliberaţi în orele următoare. ‘Nimeni nu i-a arestat. I-am reţinut. După ce vom clarifica cine sunt, unde doresc să meargă şi în ce scop, îi vom lăsa să plece’, a mai spus Ponomariov, care a insinuat că insurgenţii rusofoni consideră observatorii OSCE drept spioni ai Ucrainei.

Dar autoproclamatul premier al aşa-zisei Republici Populare Doneţk, Alexandr Borodai, a negat implicarea rebelilor în dispariţia observatorilor.

Ministerul ucrainean de externe a anunţat miercuri că observatorii OSCE sunt ‘reţinuţi de unul din grupurile proruse’ şi forţele de securitate ale Kievului încearcă să-i elibereze.

Misiunea specială a OSCE desfăşurată în Ucraina numără în prezent 280 de observatori, dintre care 200 sunt observatori civili proveniţi din 41 de state membre ale organizaţiei.