Luptele din Ucraina au ajuns la nivelul la care erau înainte de semnarea armistiţiului

Intensificarea luptelor din estul Ucrainei a fost constatată de către generalul american Philip Breedlove, comandant militar al NATO.

22 ian. 2015, 16:43
Luptele din Ucraina au ajuns la nivelul la care erau înainte de semnarea armistiţiului

„Situația pe linia frontului nu este bună. Luptele s-au intensificat la nivelul de dinainte de acorduri (…) și în unele cazuri chiar dincolo de acesta”, a declarat el la Bruxelles în cadrul unui briefing de presă după reuniunea comitetului militar al Alianței.

Breedlove a mai observat că, în anumite zone, forțele rebele proruse „au avansat linia de contact spre vest”. Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa (SACEUR) a ţinut să precizeze că NATO a detectat semne ale prezenței „unor sisteme de apărare antiaeriană” și „sisteme militare electronice care au însoțit trupele rusești în trecut”. „Vedem acum același tip de echipament în estul Ucrainei”, a mai observat el.

Citeşte şi Poroşenko observă că sunt 9.000 de soldaţi ruşi în Ucraina, iar NATO, că a crescut numărul de tancuri ruseşti

Luptele violente au reizbucnit în Ucraina. Cel puțin 41 de persoane au murit în ultimele 24 de ore în estul țării, ziua de joi a fost una dintre cele mai sângeroase din perioada de peste nouă luni de conflict, cel puțin 34 de persoane pierzându-și viața, dintre care 13 în urma unui tir cu obuz, în momentul în care armata ucraineană abandona în mâinile rebelilor aeroportul strategic de la Donețk.