Luxemburg s-a săturat de Grecia: Trebuie să aleagă între reforme şi ieşirea din zona euro

Grecia trebuie să aleagă între reforme şi ieşirea din zona euro, a declarat joi ministrul luxemburghez de Finanţe, Luc Frieden, subliniind că Atena trebuie să se decidă dacă acceptă o supraveghere sporită a conturilor sale de către Uniunea Europeană, transmite AFP.

RomaniaTV.net
16 feb. 2012, 14:07
Luxemburg s-a săturat de Grecia: Trebuie să aleagă între reforme şi ieşirea din zona euro

‘Fiecare stat decide singur dacă este sau nu membru al zonei monetare comune. Dacă decide că vrea să fie ţară membră, trebuie să respecte condiţiile’, a declarat joi Luc Frieden, care la începutul acestei săptămâni a spus că nu exclude ipoteza unei ieşiri a Gerciei din zona euro.

Liderii zonei euro negociază de mai multe săptămâni un acord referitor la planul de sprijinire a Greciei care prevede un ajutor public de 130 de miliarde de euro şi ştergerea a 100 de miliarde de euro din datoriile greceşti deţinute de creditorii privaţi. În schimb, partenerii Greciei insistă ca autorităţile de la Atena să accepte înăsprirea mecanismelor de supraveghere şi reformelor promise.

‘Uniunea monetară nu prevede că un stat membru poate fi exclus. Însă dacă un stat membru spune ‘preferăm să nu facem aceste reforme, preferăm să nu luăm bani de la alte state şi să revenim la moneda naţională fără a face reforme structurale’ atunci acel stat a ales să se excludă singur. Este deci responsabilitatea poporului grec să decidă dacă vrea sau nu să rămână în zona euro’, a insistat ministrul luxemburghez de finanţe.

Respingând ideea unei ‘puneri sub tutelă’ a Greciei, Luc Frieden a afirmat că este de datoria autorităţilor elene să pună în practică măsurile de asanare bugetară cerute de partenerii europeni. ‘Însă, cum este vorba de bani furnizaţi de contribuabilii din alte state membre, trebuie ca în cadrul unui partenariat să ne asigurăm că aceste măsuri sunt implementate’, a adăugat Luc Frieden.

Grecia are nevoie de noul împrumut internaţional până la 20 martie pentru a putea rambursa datorii în valoare de 14,5 miliarde de euro, în caz contrar ea putând să intre într-o incapacitate dezordonată de plată.