Luzia, cea mai veche fosilă umană braziliană, găsită printre resturile arse ale Muzeului din Rio

Fragmente ale fosilei umane vechi de 12.000 de ani, Luzia, considerată bijuteria colecţiei Muzeului naţional din Rio de Janeiro, distrus de un incendiu la începutul lunii septembrie, au fost găsite printre dărâmături, a anunţat vineri conducerea instituţiei citată de AFP, scrie Agerpres.

RomaniaTV.net
20 oct. 2018, 08:31
Luzia, cea mai veche fosilă umană braziliană, găsită printre resturile arse ale Muzeului din Rio

„Am găsit practic întregul craniu, iar 80% dintre fragmente au fost identificate şi procentul ar putea să crească”, a declarat Alexandre Kellner, directorul muzeului. Un fragment de femur a fost de asemenea găsit.

Bijuterie a colecţiei Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, cu peste 20 de milioane de piese valoroase, Luzia este prima fosilă umană descoperită în Brazilia, în 1970, în regiunea Minas Gerais (sud-vest), în timpul unei misiuni conduse de specialista în antropologie Anette Laming-Emperaire.

Plecând de la craniul său, cercetătorii de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie au reuşit să reconstruiască în format digital chipul său, care a inspirat ulterior o sculptură expusă în muzeu.

Considerat cel mai important muzeu de istorie naturală din America Latină, Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, care a aniversat bicentenarul în luna iunie a acestui an, a fost deosebit de renumit pentru bogăţia colecţiilor sale de paleontologie.

Fostul palat imperial a adăpostit scheletul unui dinozaur descoperit în Minas Gerais, dar şi 26.000 de fosile aparţinând altor specii dispărute, precum tigrul preistoric Smilodon. În plus, în colecţia muzeului se afla un meteorit descoperit în secolul al XVIII-lea.

Incendiul violent care a devastat la 2 septembrie Muzeul Naţional din Rio de Janeiro ar fi fost cauzat de un mic balon cu aer cald, din hârtie, care a aterizat pe acoperişul clădirii, potrivit ministrul culturii, Sergio Sa Leitao. O altă posibilă origine a incendiului ar fi un scurtcircuit. Leitao a calificat incidentul drept o ”tragedie incomensurabilă” şi a recunoscut că intervenţia a venit prea târziu.

În anul 2018, muzeul, afiliat Universităţii Federale din Rio de Janeiro (UFRJ), a primit doar 10% din bugetul necesar pentru întreţinere, conform informaţiilor publicate de media locale.