Macovei avertizează: Responsabilitatea pentru candidaţii ARD revine partidelor care i-au desemnat

Responsabilitatea nominalizării candidaţilor la parlamentare din partea ARD aparţine în totalitate partidelor care îi propun, Comisia de etică verificând modul în care partidele din Alianţă au ţinut seama de criteriile de integritate când au făcut desemnările, afirmă Monica Macovei.

RomaniaTV.net
11 oct. 2012, 10:11
Macovei avertizează: Responsabilitatea pentru candidaţii ARD revine partidelor care i-au desemnat

„Fiecare preşedinte al formaţiunilor politice din ARD a primit, pe 16 septembrie 2012, o scrisoare din partea mea, care cuprindea lista cu cele 12 criterii de integritate şi solicitarea că aceste criterii să fie aplicate de fiecare partid, respectiv de fiecare filială/organizaţie, în filtrarea şi nominalizarea candidaţilor înainte că aceştia să ajungă la Comisia de etică. O primă categorie de criterii se referă la aspecte legale, a doua categorie la opţiunea etică în relaţia cu trecutul (colaborarea cu Securitatea şi activismul retribuit de partidul comunist), iar a treia categorie priveşte imaginea şi impactul public”, scrie Macovei pe blog.

Ea declară că propunerea unui candidat din partea unui partid din cadrul Alianţei este o decizie eminamente politică, ea fiind asumată de partidul care face nominalizarea.

„Comisia de etică a Alianţei România Dreaptă porneşte de la faptul că fiecare partid a luat în calcul inclusiv un eventual prejudiciu de imagine pe care respectivul l-ar putea reprezenta pentru formaţiunea să politică şi pentru ARD atunci când a propus un candidat. Aşadar, Comisia de etică nu este cea care nominalizează candidaţii din partea Alianţei România Dreaptă, responsabilitatea acestei decizii aparţinând în totalitate partidelor care îi propun. În plus, reamintesc că eu nu am nicio funcţie de conducere în niciuna din formaţiunile Alianţei şi nici nu candidez în aceste alegeri”, scrie Macovei.

Ea precizează că rostul Comisiei de etică este de a verifica modul în care partidele din Alianţă au ţinut seama de aceste criterii în stabilirea candidaţilor.

„Comisia de etică va face această evaluare în raport de candidaţii propuşi şi susţinuţi de conducerea partidelor din ARD şi va da un aviz. Decizia în Comisie se ia cu vot majoritar, iar preşedintele Comisiei nu are drept de veto. Aşa cum am mai declarat şi pe 30 septembrie 2012 (aici) votul meu în Comisie va fi pentru candidaţii care îndeplinesc criteriile de integritate ale Alianţei România Dreaptă. Discuţiile pe marginea procesului de nominalizare a candidaţilor Alianţei România Dreaptă (ARD) pentru alegerile parlamentare sunt normale şi fireşti, fiind pentru prima dată în istoria recentă a României când o alianţă politică îşi auto-impune criterii de etică pentru selectarea candidaţilor. USL nu urmează niciun criteriu de etică şi integritate în selectarea propriilor candidaţi la alegerile parlamentare, având pe lista colaboratori ai Securităţii ori persoane certate cu legea penală. Pentru oricine îşi doreşte o Românie dreaptă, alegerea în decembrie este cât se poate de clară şi uşoară”, mai scrie Macovei.