Macovei cere sancţiuni pentru magistraţii vinovaţi de prescrierea faptelor de corupţie

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui CSM, Alina Ghica, în care îi solicită să prezinte public rezultatele verificărilor din partea Inspecţiei Judiciare în dosarele în care au fost prescrise fapte de mare corupţie astfel încât magistraţii vinovaţi pentru prescriere să răspundă în faţa CSM.

RomaniaTV.net
22 feb. 2012, 13:54
Macovei cere sancţiuni pentru magistraţii vinovaţi de prescrierea faptelor de corupţie

”Revin la aspectele pe care le-am semnalat, în luna octombrie 2011, prin intermediul scrisorii deschise adresate conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu: (1) problema lipsei de celeritate în judecarea dosarelor de mare corupţie şi infracţiuni economice, (2) lipsa de încredere în justiţie şi (3) necesitatea unei schimbări rapide şi profunde a Inspecţiei Judiciare în vederea responsabilizării magistraţilor”, spune Macovei în scrisoarea adresată Alinei Ghica.

Europarlamentarul arată că 20 dosare de corupţie şi fraudă se află pe rolul instanţelor de mai bine de patru ani, în timp ce alte 20 trenează de 2-3 ani. „Cazurile de împlinire a termenelor de prescripţie a răspunderii penale în cursul procedurilor judiciare trebuie să fie analizate cu celeritate şi în mod individual, iar magistraţii care au contribuit la imposibilitatea înfăptuirii justiţiei din cauza împlinirii termenelor de prescripţie trebuie sancţionaţi”, apreciază Monica Macovei.

Aceasta a arătat că există cazul unui fost deputat care a fost condamnat de două instanţe la 3 ani de închisoare cu executare, dar pedeapsa nu a fost pusă în aplicare deoarece faptele au fost prescrise în timpul recursului.

„Deşi avertizaţi de procurorii anticorupţie, cei trei magistraţi ai completului de la Curtea de Apel Bucureşti au dat iar amânări care au dus, în cele din urmă, la prescripţie. Inspecţia Judiciară nu a anunţat nicio măsură în acest caz”, exemplifică Macovei avertizând totodată că prescrierea a două fapte a avut loc şi în dosarul Rompetrol care se află la instanţă de 5 ani.

Monica Macovei arată că o acţiune fermă din partea CSM de sancţionare a acţiunilor ce pot spori neîncrederea în justiţie sporeşte şi şansele de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare al UE, precum şi cele de aderare a României la spaţiul Schengen.

„Raportul interimar MCV din 8 februarie 2012 atenţionează, încă o dată, că instanţele nu publică motivările hotărârilor judecătoreşti. Comisia Europeană consideră că trebuie asigurată la nivel general respectarea termenelor legale de motivare a hotărârilor judecătoreşti, în special pentru că există riscul ca, în unele cazuri de corupţie la nivel înalt, tergiversarea motivărilor să atragă prescrierea cazului prin amânarea posibilităţii introducerii căilor de atac„, se arată în scrisoarea fostului ministru al Justiţiei.