Macovei: Cine poartă răspunderea pentru contractul păgubos cu Bechtel? Năstase, Mitrea şi Dan Şova

Eurodeputatul Monica Macovei susţine că Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Dan Şova "poartă răspunderea contractului păgubos cu Bechtel şi a minciunilor lansate în jurul acestuia", informează Agerpres.Contractul de proiectare şi construire a autostrăzii Braşov-Cluj- Borş a fost încheiat în decembrie 2003, de către Guvernul Adrian Năstase şi conţinea multe nereguli, aşa cum presa a relatat de-a lungul timpului, scrie Macovei pe blogul său.

06 dec. 2013, 17:58
Macovei: Cine poartă răspunderea pentru contractul păgubos cu Bechtel? Năstase, Mitrea şi Dan Şova

„«Pierderea» originalului acestui contract şi neputinţa ministrului Dan Şova de a «găsi» documentul, urmată de rezilierea contractului ridică multe semne de întrebare privind intenţiile Guvernului Ponta. Pe cine vrea Ponta să scape de răspunderea semnării în 2003 a unui contract defavorabil României şi cu plată de despăgubiri? Pe Năstase şi Şova?”, adaugă fostul ministru al Justiţiei.

Ea menţionează că în raportul de control prezentat vineri de Guvern sunt două referiri concrete la numele său, respectiv: menţiunea că Ministerul Justiţiei a transmis, la data de 24 septembrie 2013, o adresă în care precizează că Nota de fundamentare care a stat la baza emiterii HG 224/2006 „nu a fost însuşită” de ministrul Justiţiei şi că la dosar există o copie a documentului „care nu cuprinde semnătura ministrului Justiţiei”; o adresă a SGG din 5 septembrie 2013 (anterioară răspunsului de la Ministerul Justiţiei, din 24 septembrie 2013) care ar menţiona o copie certificată pentru conformitate cu originalul a notei de fundamentare care a stat la baza emiterii HG nr 224/2006, despre care SGG susţine că ar fi semnată şi de mine, în calitate de ministru al Justiţiei, în sensul că SGG precizează că este vorba de faptul că „înscrisul menţionat, la rubrica “ministrul justiţiei” poartă impresiunea ştampilei de la cabinetul ministrului”.

„Încercarea Guvernului Ponta de a-mi lega numele de posibile nereguli este definitorie pentru modul în care guvernează Victor Ponta: prin minciună, falsuri şi manipulări lansate cu scopul de a acoperi furturile lor. Năstase, Mitrea, Ponta şi Şova poartă răspunderea contractului păgubos cu Bechtel şi a minciunilor lansate în jurul acestuia”, mai scrie Macovei în postarea intitulată „Contractul păgubos cu Bechtel a fost semnat de Guvernul Năstase şi reziliat de Guvernul Ponta, neregulile şi vinovaţii acolo sunt”.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că Guvernul a sesizat deja DNA în legătură cu contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania pentru că „este bine” să se ştie „din cauza cui nu s-a făcut această autostradă”.

Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, dacă Guvernul va sesiza DNA în legătură cu nereguli din contractul cu Bechtel, Victor Ponta a declarat acest demers a fost făcut deja în baza rezultatelor unui raport de control.

Valoarea totală efectiv plătită către Bechtel, calculată iniţial la 2,2 miliarde euro pentru întreaga autostradă, a fost de 1,2 miliarde euro pentru doar 52 kilometri realizaţi, reprezentând 12,5% din lungimea totală a autostrăzii. Pe o distanţă de 60,5 kilometri, 15,7% din lungimea totală, lucrărle au fost doar începute, nu şi finalizate.

VEZI SI:

Guvernul va sesiza DNA fapte penale ce ar fi fost comise de Berceanu, Macovei şi Dobre în contractul Bechtel