Macovei: Modificarea procedurii de numire a procurorilor şefi – o acţiune împotriva interelor ţării

Europarlamentarul Monica Macovei îi solicită ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, să spună dacă a propus sau susține schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu funcții de conducere de la DNA, DIICOT și Parchetul General, apreciind că o astfel de acțiune ar fi împotriva intereselor României.

28 iul. 2015, 12:29
Macovei: Modificarea procedurii de numire a procurorilor şefi – o acţiune împotriva interelor ţării

Orice modificare a actualei proceduri de numire a procurorului general, procurorilor șefi de la DNA și DIICOT, a adjuncților acestora și a șefilor de secții încalcă Mecanismul de Cooperare și Verificare și este o acțiune împotriva intereselor României, inclusiv acela de a intra în Spațiul Schengen.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, tace nejustificat în legătură cu întâlnirea de la CSM, din 24 iulie, la care au mai participat președintele CSM și președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă, anchetat penal„, susține Macovei, într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Monica Macovei, ATAC la Ponta: În nicio democraţie nu mai există un prim-ministru inculpat penal

Fostul ministru al Justiției menționează că sunt îngrijorătoare informațiile din presă, potrivit cărora la această întâlnire s-a discutat inclusiv despre schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu funcții de conducere.

„Orice încercare de modificare a procedurii de numire a procurorilor cu funcții de conducere este o acțiune împotriva intereselor României, care va determina un alt raport negativ al Comisiei Europene și îndepărtarea tot mai mult a României de Spațiul Schengen și de imaginea unei țări cu onoare, care își respectă angajamentele.

Pentru români, o astfel de schimbare ar însemna eliminarea responsabilității individuale pentru numirile și revocările procurorilor șefi DNA, DIICOT și la Parchetul General, cu scopul de a opri anchetele și judecățile din dosarele de corupție, spălare de bani și crimă organizată”, se mai spune în comunicatul citat.

În context, Monica Macovei face trimitere la condiționalitatea nr. 3 din domeniul anticorupție din MCV în forma ei completă.

”Pe baza progreselor înregistrate până în prezent, continuarea realizării unor anchete profesionale și imparțiale în cazul sesizărilor de corupție la nivel înalt; Asigurarea stabilității legislative și instituționale a cadrului anticorupție, în special prin menținerea procedurii actuale de numire și revocare a procurorului general al României, a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție și a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General”.