Macron îl sfătuieşte pe Zelenski să nu escaladeze războiul cu Rusia: „Am câştiga războiul, dar am pierde pacea”

La întoarcerea din vizita efectuată în Ucraina, alături de premierul italian Mario Draghi, de cancelarul german Olaf Scholz şi de preşedintele Iohannis, Emmanuel Macron a declarat într-un interviu că Ucraina nu ar trebui să vizeze "distrugerea Rusiei".

17 iun. 2022, 18:29
Macron îl sfătuieşte pe Zelenski să nu escaladeze războiul cu Rusia: „Am câştiga războiul, dar am pierde pacea”

Preşedintele Macron a povestit jurnaliştilor că, în timpul vizitei din Ucraina, a auzit unii oficiali vorbind despre „zdrobirea Rusiei”, dar a avertizat că o asemenea abordare nu este constructivă şi ar îngreuna eventualele negocieri de pace dintre cele două părţi.

De asemenea, Macron a precizat că, din discuţiile avute cu Zelenski, a putut observa că preşedintele ucrainean îi împărtăşeşte punctul de vedere, singurul motiv pentru care poartă acest război fiind acela de a apăra teritoriile ţării sale.

„Președintele Zelenski își apără țara. Și vrem să-l ajutăm să facă acest lucru”, a spus Macron, adăugând că „comentatorii sau anumiți lideri nu ar trebui să împingă lucrurile dincolo de intențiile ucrainenilor”.

Liderul francez consideră că este rolul țării sale să pună anumite limite celor care vor ca Ucraina să escaladeze conflictul cu Rusia în speranța că Vladimir Putin va fi înfrânt și asta deoarece în acest fel „am câștiga războiul, dar am pierde pacea”.

Citeşte şi: Franţa a rămas fără gaz rusesc. Livrările au fost sistate la mai puţin de o zi după vizita lui Macron la Kiev

Aceasta nu este prima dată când președintele francez insistă că soluționarea conflictului din Ucraina ar trebui să aibă loc pe cale diplomatică. Trebuie precizat că el a făcut o vizită la Moscova înainte de începutul invaziei, la care se adaugă mai multe apeluri telefonice în care cerea oprirea ostilităților și revenirea la masa negocierilor.

În acest interviu, Macron a vorbit despre declarațiile sale anterioare, printre care și cele legate de faptul că umilirea Rusiei nu va aduce sfârșitul războiului, și a explicat că acestea nu au creat probleme în relația sa cu Volodimir Zelenski. În acest context, el a subliniat că Franța face eforturi pentru a sprijini Ucraina, dar și pentru a aduce combatanții la negocieri.

Franța, explică Macron, are rolul de a pune bazele unor potențiale discuții între cele două părți, chiar dacă, după masacrul de la Bucea, nici rușii și nici ucrainenii nu sunt dispuși să poarte tratative de pace reale.

Citeşte şi: Zelenski anunţă introducerea de vize pentru intrarea în Ucraina a cetăţenilor ruşi pentru prima dată de la obţinerea independenţei