Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al SUA, a murit

Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat american, care a ajutat la conducerea politicii externe occidentale după Războiul Rece, a murit. Ea avea 84 de ani.

23 mart. 2022, 21:07
Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al SUA, a murit

Madeleine Albright, prima femeie care a ocupat funcția de secretar de stat al Statelor Unite, a murit, miercuri, la vârsta de 84 de ani, relatează CNN. Albright a fost șefa diplomației americane în al doilea mandat al lui Bill Clinton, între 1997 și 2001.

Moartea lui Albright a fost confirmată într-un e-mail trimis personalului Albright Stonebridge Group, firma de strategie globală fondată de fosta șefă a diplomației americane.

Albright a fost un personaj central al administrației Clinton. Înainte de a fi numită în funcția de secretar de stat, ea a fost ambasadoarea SUA la ONU în primul mandat al lui Clinton la Casa Albă.

Albright a fost o figură centrală în administrația președintelui Bill Clinton, fiind mai întâi ambasador al SUA la Națiunile Unite, înainte de a deveni cel mai important diplomat al națiunii în al doilea mandat.

Ea a susținut extinderea NATO, a împins ca alianța să intervină în Balcani pentru a opri genocidul și curățarea etnică, a căutat să reducă răspândirea armelor nucleare și a susținut drepturile omului și democrația pe tot globul.

A fost o față a politicii externe a SUA în deceniul dintre sfârșitul Războiului Rece și Războiul împotriva terorii declanșat de atacurile din 11 septembrie 2001, o epocă anunțată de președintele George H.W. Bush ca o „nouă ordine mondială”.

SUA, în special în Irak și Balcani, au construit coaliții internaționale și au intervenit ocazional militar pentru a retrage regimurile autocratice, iar Albright – un „idealist pragmatic” autoidentificat care a inventat termenul „multilateralism asertiv” pentru a descrie politica externă a administrației Clinton – s-a bazat pe experiența ei de viață, crescând într-o familie care a fugit de naziști și comuniști în Europa de la mijlocul secolului XX pentru a-și modela viziunea asupra lumii.

Madeleine K. Albright, născută Marie Jana Korbelová,  este o diplomată americană de origine evreiască cehă, membră a Partidului Democrat din Statele Unite, prima femeie care a deținut funcția de ministru de externe al SUA.

În anul 1948, după lovitura de stat comunistă în Cehoslovacia, familia Korbel a plecat din nou în exil, de această dată în SUA.

The New York Times: Lovitură cruntă la cel mai înalt nivel în războiul din Ucraina. Un general rus a murit după ce a făcut greşeala să sune pe o linie nesecurizată
În anul 1957 Madeleine Albright a primit cetățenia Statelor Unite.

A studiat la Universitatea de Științe Politice Wellesley College și apoi Dreptul la Columbia University, studii încheiate în 1976. Între elevii tatălui ei s-a numărat Condoleezza Rice, care va îndeplini și ea în viitor funcția de secretar de stat.

Condoleanţe de la premierul Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj pe Twitter după moartea lui Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al SUA.

„E trist să aflu că doamna Albright ne-a părăsit astăzi. Personalitate excepțională! Moștenirea și poziția ei neliniștită pentru libertate și democrație vor fi amintite!”, a spus Nicolae Ciucă. Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al SUA, care a contribuit la orientarea politicii externe occidentale după Războiul Rece, a murit. Ea avea 84 de ani.