The New York Times: Lovitură cruntă la cel mai înalt nivel în războiul din Ucraina. Un general rus a murit după ce a făcut greşeala să sune pe o linie nesecurizată

Armata ucrainiană a reuşit să elimine un general rus după ce acesta a dat un telefon pe o linie nesecurizată, titrează The New York Times.

18 mart. 2022, 17:15
The New York Times: Lovitură cruntă la cel mai înalt nivel în războiul din Ucraina. Un general rus a murit după ce a făcut greşeala să sune pe o linie nesecurizată

Lovitură cruntă la cel mai înalt nivel în războiul din Ucraina. Informaţia vine de la  doi oficiali militari americani, fără a da numele generalului sau a oferi detalii despre locul în care se afla acesta.

Lovitură cruntă la cel mai înalt nivel în războiul din Ucraina. Un general rus a murit după ce a făcut greşeala să sune pe o linie nesecurizată

Ucraina a declarat că a ucis patru generali până acum, un număr neobișnuit de mare pentru astfel de ofițeri superiori.

The Times a oferit câteva detalii despre generalul al cărui apel interceptat s-a spus că a dus la moartea sa.

Ziarul a raportat, citând oficiali americani: „ucrainenii au interceptat apelul unui general, l-au localizat geografic și i-au atacat locația, ucigându-l pe el și pe personalul său”.

O persoană apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru The Wall Street Journal că serviciile de informații ucrainene au înființat o unitate specială pentru a vâna comandanții ruși de rang înalt.

Citeşte şi: Vladimir Putin, dispariţie misterioasă pe acordurile melodiei „Fabricat în URSS”. Primele versuri sunt „Ucraina şi Crimeea, Belarus şi Moldova, totul este ţara mea!” VIDEO
Anunțând moartea generalului-maior Vitali Gerasimov, ucis lângă Harkov, oficialii ucraineni au menționat „probleme semnificative de comunicare”.

Ucraina a lansat o înregistrare audio care pretindea să arate un soldat rus care raportează moartea lui Gerasimov unui superior.

În apel, soldatul a spus că sistemul de comunicații Era al Rusiei a încetat să funcționeze în Ucraina, forțându-i să folosească linii nesecurizate.

Oraşul Mariupol este ţinta a 50-100 de atacuri zilnic, afirmă autorităţile locale. Se dau lupte grele şi în alte oraşe, Rusia avansează în teritoriul Ucrainei, în a 23-a zi de război.

OMS raportează cel puţin 43 de atacuri asupra unităţilor sanitare. Deşi invazia Rusiei a stagnat în majoritatea zonelor din Ucraina, trupele au făcut progrese în sudul ţării folosind aceleaşi tactici pe care le-au desfăşurat în Siria, a declarat Mason Clark, analist principal cu privire la Rusia la Institutul pentru Studiul Războiului, potrivit CNN.

Atacul Rusiei asupra oraşului de coastă Mariupol, unde sute de mii de oameni au fost prinşi în capcană de bombardamente neîncetate timp de săptămâni, este „rupt din manualul de joc al Siriei”, a spus Clark. Aceste tactici includ „ţintirea specifică cartier cu cartier”, arme mai puţin precise care fac victime mai brutale şi lovirea infrastructurii civile.

„Ei ţintesc intenţionat staţiile de apă şi sursele de alimentare cu energie electrică, turnurile de internet şi cele de telefonie mobilă, într-o încercare deliberată de a îngreuna rezistenţa apărătorilor şi de a încerca să îi forţeze să capituleze”, a spus Clark.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 23. Pentagonul anunţă că Javelinul a lovit 100 de ţinte din 112. Se dau lupte grele la Mariupol, se fac evacuări la Kiev