Madonna, Michael Jackson şi Ştefan Hruşcă ne scumpesc mâncarea. Vezi de ce

Madonna, Michael Jackson, Moculescu şi Ţeicu scumpesc mâncarea pe care o cumpără românii. Nu s-au transformat peste noapte în producători, ci motivul este triplarea sumelor pe care marile magazine le plătesc pentru muzica ambientală. Dacă până în 2011, un hypermarket cu o suprafaţă medie plătea 1270 lei lunar, acum plăteşte 3600 lei.

RomaniaTV.net
06 nov. 2012, 14:19

„Ceea ce ne mai frământă în acest moment sunt monopolurile legale, iar recent toţi utilizatorii de muzică ambientală (magazine, restaurante, hoteluri etc.) au fost afectaţi de triplarea practic a redevenţelor încasate de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) pentru muzica ambientală difuzată”, a declarat Alexandru Vlad, vicepreşedintele AMRCR.

Dacă până în 2011 un magazin de 15.000 de metri pătraţi (suprafaţa medie a unui hipermarket) plătea 1.270 de lei pe lună, acum plăteşte 3.600 de lei, adică 43.200 de lei pe an.

„Înmulţiţi 3.600 de lei cu 12 luni şi apoi cu numărul de magazine de suprafaţă mare construiţi în ultimii 10 ani, iar apoi intrebaţi-vă unde se duc banii respectivi”, a adăugat Alexandru Vlad.

Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, spune că toţi banii încasaţi pentru muzica ambientală din magazine se duc către autori. Taxele se plătesc atât pentru muzica autohtonă, cât şi pentru cea străină.

„Banii pentru Madonna se duc către ea, iar cei pentru Michael Jackson către moştenitorii acestuia”, a completat Iorgulescu.

Alexandru Vlad a afirmat că magazinele plătesc drepturi de autor. „Se poate spune şi că Horia Moculescu, Marius Ţeicu sau Adrian Iorgulescu scumpesc mâncarea românilor”, a spus el.

Practic, cele peste 130 de hipermarketuri care funcţionau la sfârşitul anului trecut plătesc acum pentru muzică aproximativ 6 milioane de lei (peste 1,3 milioane de euro).

„Orice cost trebuie acoperit din activitatea curentă, iar acest lucru nu poate fi în niciun caz în beneficiul consumatorului. Legătura cu clientul este foarte simplă: orice comerciant încearcă, pe cât posibil, să-şi acopere costurile”, a afirmat reprezentantul AMRCR.

El a adăugat că, spre deosebire de alte state, legislaţia românească nu le permite magazinelor să negocieze cu compozitorii şi interpreţii care decid să se dezafilieze de la organismele de gestiune colectivă.

Sunt, însă, şi magazine care au renunţat la muzica ambientală.

„Preţul energiei a crescut, preţul alimentelor a crescut, drepturile de autor pentru muzica din magazine au crescut. Fiecare bănuţ în plus ajunge să se regăsească în preţurile de la raft. Cum, însă, salariile nu urmează aceeaşi traiectorie, ne străduim pe cât putem să ne protejăm clienţii prin preţuri cât mai bune, aşa că am preferat să nu mai dăm muzică în magazinele noastre”, explică Pawel Musial, director general al Profi Rom Food, care deţine reţeaua Profi.

Cum se apropie Crăciunul, iar colindele lui Ştefan Hruşcă vor fi prezente în multe magazine, se poate spune că şi el contribuie la scumpirea produselor.