Madridul, în carantină totală pentru a doua oară în acest an

Autorităţile spaniole au decis să extindă măsurile de combatere a epidemiei de coronavirus, astfel încât toţi cei 3,3 milioane locuitori ai Madridului vor intra în carantină, pentru a două oară de la izbucnirea pandemiei, informează AFP citat de Agerpres. Până acum, măsura carantinării fusese aplicată doar în anumite zone ale capitalei spaniole.

RomaniaTV.net
01 oct. 2020, 06:03
Madridul, în carantină totală pentru a doua oară în acest an

Am ajuns (….) la acest acord aprobat cu o majoritate largă” de către regiuni, care sunt competente să decidă în materie de sănătate, a declarat presei ministrul sănătăţii Salvador Illa. Chiar dacă mai multe regiuni au votat împotrivă, inclusiv Madridul, aceste măsuri „trebuie să fie aplicate” după publicarea decretului în Jurnalul Oficial în zilele următoare, a adăugat ministrul. 

Situaţia din Madrid este complexă şi îngrijorătoare„, a spus ministrul, menţionând că 43.7% din cazurile noi înregistrate în Spania sau fost identificate în capitală. Anterior, ministrul Sănătăţii criticase autorităţile locale pentru că impuseseră carantina doar în cartierele din sudul orașului, care însumează 40% din totalul infectărilor.

Acordul anunţat prevede în special interdicţia de a părăsi Madridul pentru toţi locuitării săi, cu excepţia unor motive bine întemeiate precum mersul la serviciu, la medic sau dusul copiilor la şcoală.

Citeşte şi Alexei Navalnîi, primul interviu după externare: „Putin este în spatele tentativei de otrăvire. Altă explicaţie nu am”

Nouă municipalităţi de la periferia capitalei vor fi, de asemenea, afectate de aceste restricţii.

Măsurile prevăd, de asemenea, o rată de ocupare limitată la doar 50% în hoteluri şi restaurante şi închiderea acestora la ora 23:00.

Pe 30 septembrie, Spania a înregistrat 177 decese şi 11.016 de noi cazuri, ducând bilanţul total la 769.188 de cazuri de infectare şi 31.791 de decese.

Cum văd madrilenii izolarea la domiciliu

Părerile locuitorilor capitalei spaniole referitor la izolarea la domiciliu sunt împărţite. Iată câteva dintre acestea, potrivit Digi 24:

„Mă deranjează pentru că eu locuiesc singur și pentru mine ieșirea în parc este o ușurare”.

„Așa cum vezi oameni care au grijă, sunt și unii care nu au. Îi vezi prin parcuri fără mască, fumează, se adună în grupuri destul de mari”.

„În cele din urmă, tot ceea ce vrem este să ieșim. Putem fi atenți la respectarea măsurilor, dar nu să fie atâtea restricții. Pe de o parte cred că e bine, dar nu aș vrea să mă împiedice să-mi văd de viața mea”.

„Nu e ceva pozitiv, dar dacă nu există altă soluție…”