MAE: 891 de români din diaspora au cerut înscrierea în Registrul electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă

MAE transmite, miercuri, că, până în acest moment, 891 de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au solicitat să fie înscrişi în Registrul electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, dintre care 698 doresc să voteze prin corespondenţă.

01 iun. 2016, 16:57
MAE: 891 de români din diaspora au cerut înscrierea în Registrul electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă

În primele două luni de la debutul perioadei de înscriere, în Registrul electoral figurează 891 cereri din partea cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să voteze la alegeri parlamentare de la sfârşitul acestui an. 698 dintre aceste cereri vizează votul prin corespondenţă, iar 193 vizează organizarea de secţii speciale în apropierea domiciliului/reşedinţei„, transmite MAE, prin intermediul unui comunicat de presă.

Înscrierea în Registrul Electoral a debutat la 1 aprilie şi se va încheia aproximativ cu trei luni înainte de data alegerilor, care urmează să fie stabilită de către Guvern.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte tuturor alegătorilor din străinătate că în acest an au la dispoziţie – pe lângă votul la secţiile de votare organizate în localurile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale româneşti – posibilitatea de a vota prin corespondenţă sau la secţii de votare speciale înfiinţate în localităţi unde cel puţin 100 de persoane solicită acest lucru.

Pentru exercitarea votului prin corespondenţă sau la o secţie special înfiinţată în apropierea domiciliului/reşedinţei este obligatorie înscrierea în Registrul Electoral, atrage atenţia ministerul.

Pentru înscrierea în Registrul electoral, cetăţenii trebuie să complete un formular de cerere de înscriere, disponibil pe site-ul MAE, şi să bifeze una dintre cele două opţiuni: vot prin corespondenţă sau vot la o secţie specială. Cererea semnată şi dată, alături de o copie a paşaportului, cu menţionarea statului de domiciliu, sau o copie a actului de identitate împreună cu copia documentului care dovedeşte reşedinţa în străinătate va fi depusă personal sau prin poştă la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, informează MAE.