MAE a emis atenţionări de călătorie pentru mai multe ţări din Europa

Ministerul Afacerilor Externe a emis mai multe atenţionări de călătorie pentru românii care se află sau vor să călătorească în Norvegia, Ungaria şi Grecia. 

25 ian. 2017, 15:40
MAE a emis atenţionări de călătorie pentru mai multe ţări din Europa

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Norvegiei că Institutul Național de Meteorologie norvegian a emis, pentru perioada 25 – 26 ianuarie 2017, următoarele avertizări de condiții meteorologice severe:

 Cod roșu de avalanșă pentru 11 districte din regiunile Finnmark, Troms și Nordland, respectiv: Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø, Sør-Troms, Indre-Troms, Lofoten og Vesterålen, Ofoten, Salten, Svartisen și Helgeland.

Cod portocaliu de inundații și alunecări de teren pentru regiunea Nordland.

 În toate regiunile menționate circulaţia auto se va desfășura cu dificultate.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Norvegiei: +4722561237; +4722446951; +4722556832; +4722558227, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească pe teritoriul Ungariei că Primarul general al Budapestei a dispus, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 69/2008 (XII.10), ca, începând din data de 23.01.2017, să fie interzisă circulaţia vehiculelor în Budapesta care sunt încadrate în clasa de poluare 0,1,2,3,4 sau nu sunt încadrate în nicio clasă de poluare. Aceste restricţii se aplică zilnic, în intervalul orar 06:00 – 22:00, până la anunțarea unor noi măsuri.

În cazul încălcării acestor reglementări, pentru conducătorul auto se consideră că a săvârşit o contravenţie. Poliţia verifică respectarea acestor măsuri de restricţionare a circulaţiei vehiculelor. În caz de încălcare a prevederilor legale, se poate aplica o amendă de până la 150.000 Huf (aprox. 500 euro). Aceste restricţii nu se aplică vehiculelor îndreptăţite să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, vehiculelor care efectuează transport în comun, taxiurilor, vehiculelor care transportă bolnavi, vehiculelor medicilor, ale celor care îndeplinesc sarcini publice, transportă alimente, respectiv vehiculelor de depanare sau de transport vehicule care au girofare galbene. Totodată, în această categorie de excepţie se încadrează şi vehiculele diplomaţilor, vehiculele militare, vehiculele care transportă persoane cu handicap locomotor şi carele TV.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că fermierii eleni au anunțat instituirea următoarelor blocaje rutiere: pe Noul Drum Național Patra – Corint, în dreptul localității Egio, în intervalul orar 17:00 – 19:00; pe Noul Drum Național Kozani – Larissa, în dreptul localității Argyropouli, în intervalul orar 18:00 – 20:00;

Intersecția Ionias Odos, în ambele sensuri, în zona Agios Dimitrios, pe durată nedeterminată. Poliția rutieră deviază traficul pe drumuri ocolitoare.

Cetățenii români, afectați de situația din atenționare, pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 și +302106728875, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al Ambasadei României la Atena: +306980833448.