MAE: Ambasada României în Coreea de Nord îşi continuă activitatea

Ambasada României la Phenian îşi continuă activitatea, a precizat duminică Ministerul român al Afacerilor Externe, dând asigurări că monitorizează atent evoluţiile din Peninsula Coreeană şi evaluează permanent securitatea misiunii diplomatice.

07 apr. 2013, 13:07
MAE: Ambasada României în Coreea de Nord îşi continuă activitatea

‘În contextul actual, activitatea misiunii noastre diplomatice continuă’, arată MAE, la solicitarea Agerpres.

MAE afirmă că se află în permanent contact cu partenerii din UE care au reprezentare diplomatică la Phenian, în vederea menţinerii unor linii de conduită comune.

‘În prezent în Ambasada de la Phenian se află 12 persoane, diplomaţi, personal auxiliar şi familiile acestora. Cu excepţia personalului ambasadei, în Coreea de Nord nu există alţi cetăţeni români‘, detaliază sursa citată.

Ministrul britanic al afacerilor externe, William Hague, a făcut duminică apel la ‘calm’ în condiţiile în care nu există semne recente privind o ‘redesfăşurare’ a forţelor nord-coreene şi a adăugat că nu există o ‘necesitate imediată’ de a-i retrage pe diplomaţii britanici din Coreea de Nord, a relatat AFP.

În pofida avertismentului făcut săptămâna trecută de Coreea de Nord în sensul că va fi incapabilă să asigure securitatea ambasadelor străine de la Phenian începând cu 10 aprilie în caz de conflict, ‘nu am văzut necesitatea imediată de a răspunde evacuându-i pe diplomaţii noştri’, a declarat William Hague. Acesta a adăugat că Regatul Unit va continua să urmărească îndeaproape situaţia împreună cu aliaţii săi.

Nu trebuie să reacţionăm la această retorică a regimului de la Phenian. Trebuie să rămânem uniţi cu SUA, China şi celelalte ţări ale Consiliului de securitate al ONU şi să reacţionăm cu calm la retorica şi anunţurile regimului nord-coreean’, a insistat William Hague. Acesta a atras, totuşi, atenţia asupra ‘pericolului unei eventuale erori de judecată a regimului nord-coreean, precum şi asupra pericolului ca Phenianul să înceapă să creadă în propria sa retorică paranoică’.

Declaraţiile lui William Hague vin după o reuniune în Coreea de Nord a şefilor misiunilor diplomatice din şapte state membre ale Uniunii Europene prezenţi la Phenian (Germania, Marea Britanie, Suedia, Polonia, România, Republica Cehă şi Bulgaria) pentru a discuta despre situaţia extrem de tensionată din peninsula coreeană. Până în prezent, niciuna dintre aceste ţări nu a decis să-şi evacueze diplomaţii.