MAE: Ambasadorul Turciei spune că nu a solicitat închiderea şcolilor din România care ar fi finanţate de opozantul lui Erdogan

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu s-a întâlnit, joi, cu ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, care l-a asigurat pe oficialul român că turiştilor străini aflaţi în Turcia, inclusiv cei români, li se va acorda o atenţie specială din partea autorităţilor, Ertaş precizând totodată Turcia nu a solicitat închiderea şcolilor Fundaţiei Lumina.

21 iul. 2016, 19:09
MAE: Ambasadorul Turciei spune că nu a solicitat închiderea şcolilor din România care ar fi finanţate de opozantul lui Erdogan

Întrevederea a avut loc la solicitarea ambasadorului turc. „Cu această ocazie, ambasadorul Turciei a informat cu privire la ultimele evoluţii ale situaţiei interne din ţară, inclusiv declararea stării de urgenţă. A reafirmat, în context, angajamentul ţării sale pentru valorile europene. În cadrul discuţiilor, partea română a reconfirmat interesul României pentru menţinerea unei Republici Turce stabile, membru al NATO şi partener cheie al UE, ancorat în valorile europene. A evidenţiat că autorităţile române au condamnat în termeni cei mai fermi tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Oficialul român a precizat că România susţine viitorul european al Turciei care să respecte democraţia, statul de drept şi drepturile omului. Totodată, Cristian Bădescu a cerut clarificări legate de unele declaraţii privind unităţile de învăţământ „Lumina”, ambasadorul Osman Koray Ertaş precizând că Turcia nu a făcut vreodată o cerere formală de închidere a lor.

„La solicitarea părţii române, ambasadorul turc a reconfirmat atenţia specială pe care autorităţile turce o acordă turiştilor străini, inclusiv cei români, aflaţi în această perioadă în Turcia, în principal în zonele turistice”, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat că nu a primit vreo solicitare din partea autorităţilor turce de închidere a fundaţiei „Lumina lnstituţii de Învăţământ”, iar în cazul în care în viitor va exista o astfel de cerere, „se va lua o decizie doar după o atentă analiză a argumentelor părţii turce”.

„Până la acest moment, Ministerul Afacerilor Externe nu a primit o solicitare de închidere a fundaţiei respective din partea autorităţilor turce”, arată MAE.

Ambasadorul Turciei: Gruparea din spatele loviturii de stat din Turcia are 11 şcoli în România

„În cazul în care, în viitor, autorităţile turce vor întreprinde un astfel de demers pe lângă autorităţile române, se va lua o decizie doar după o atentă analiză a argumentelor părţii turce”, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

„Lumina lnstituţii de Învăţământ” cere autorităţilor române să reacţioneze după ce ambasadorul Turciei la Bucureşti a declarat că cele 11 şcoli pe care „Lumina” le are în România ar aparţine clericului Fethulah Gulen. Directorul general al Universităţii Lumina, Mucahit Biner, a declarat, joi, pentru News.ro, că a avut o întâlnire cu noul secretar de stat din Ministerul Educaţiei Laurenţiu Vlad, solicitându-i ca ministerul să precizeze că aceste instituţii de învăţământ sunt verificate şi autorizate.

„Am solicitat Ministerului Educaţiei şi Ministerului de Externe să spună despre noi ce suntem, cine suntem, pentru că dânşii ne cunosc mult mai bine decât orice altă entitate”, a declarat, pentru News.ro, Mücahit Biner, directorul general al Universităţii Lumina.

Acesta a precizat că instituţiile de învăţământ „Lumina” din România nu sunt finanţate de fundaţia patronată de Fethullah Gulen, pe care a menţionat că nu îl cunoaşte, singura legătură cu clericul care locuieşte în Statele Unite ale Americii fiind că împărtăşesc aceleaşi valori.

Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, a declarat, sâmbătă, la Realitatea TV, că responsabil pentru puciul din ţara sa este Fethullah Gulen, un „imam cu două feţe”, care are 11 şcoli în România, şi public vorbeşte despre pace, însă susţinătorilor săi le transmite să ajungă la cârma Turciei.

„Acest imam are două feţe. Una încearcă să arate că protejează şcolile, inclusiv în România – au 11 şcoli în România – au organizaţii umanitare. De asemenea, când vorbeşte pentru presa străină transmite mesaje de prietenie, toleranţă etc. Dar partea întunecată a sa… el vorbeşte în limba turcă şi întotdeauna îşi îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aştepte momentul potrivit şi atunci să ajungă la cârma instituţiilor. În ultimii doi ani am văzut această faţă urâtă a sa”, a declarat diplomatul.

Instituţiile de învăţământ Lumina au fost înfiinţate în 1994 la Constanţa, în baza unui protocol cu Ministerului Educaţiei. În prezent, Lumina are în România zece unităţi de învăţământ preuniversitar şi o universitate.