MAE: 14 români din Afganistan au fost preluaţi şi evacuaţi vineri seară, împreună cu patru bulgari. Sâmbătă ei sunt aşteptaţi în ţară

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că 14 romani din Afganistan au fost evacuati cu succes vineri seara şi au aterizat la Islamabad, Pakistan. Aceștia urmează să fie repatriați în România. Lor li s-au alăturat şi alţi cetăţeni bulgari evacuaţi între timp.

20 aug. 2021, 22:01
MAE: 14 români din Afganistan au fost preluaţi şi evacuaţi vineri seară, împreună cu patru bulgari. Sâmbătă ei sunt aşteptaţi în ţară

Celula de criză interinstituțională, convocată la data de 13 august de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetățenilor români care și-au manifestat opțiunea de a fi repatriați din Afganistan, informează că un al treilea zbor la Kabul al aeronavei militare de transport românești s-a desfășurat în bune condiții, anunţă MAE.

Acest zbor a reușit evacuarea a încă 14 cetățeni români transferați în aeroport în cursul dimineții și a unui număr de 4 cetățeni bulgari, conform MAE.

Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord și o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate.

Ulterior, aeronava militară românească a aterizat la Islamabad și l-a preluat și pe cetățeanul român evacuat în cursul dimineții de 20 august pentru a fi transportat spre țară. Primul cetățean român evacuat în ziua anterioară a decis să plece deja din Islamabad cu un zbor de linie. De la Islamabad, aeronava va face deplasarea spre România.

Citeşte şi România doreşte să preia refugiaţi din Afganistan. Declaraţia ministrului de Externe, Bogdan Aurescu

Cel de-al 15-lea cetățean român care mai dorea evacuarea, angajat al unui program ONU, a informat Celula de criză interinstituțională că nu poate ajunge la aeroport din cauza situației de securitate. Celula de criză interinstituțională va continua să acționeze pentru a identifica opțiuni de evacuare a acestuia cu aeronave ale unor state partenere, în măsura în care condițiile de securitate vor permite accesul cetățeanului român în aeroport.

După cum a informat anterior, Celula de criză interinstituțională a validat și contactat un număr de foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România, precum și jurnaliști afgani, care și-au manifestat dorința de a fi evacuați în România. Celula de criză i-a informat cu privire la coordonatele zborului de astăzi, dar, din cauza condițiilor de securitate extrem de dificile din zona aeroportului internațional din Kabul, din păcate acești cetățeni afgani nu au reușit să ajungă în incinta aeroportului. Și în cazul acestora, Celula de criză interinstituțională va continua să acționeze pentru a identifica opțiuni de evacuare.

În acest scop, Celula de criză interinstituțională evaluează permanent, împreună cu partenerii internaționali, evoluția situației din Afganistan.

Citeşte şi Vladimir Putin atacă SUA în prima declaraţie pe tema Afganistanului: „Este o lecţie că propriile valori nu trebuie impuse altor ţări”