MAE: Demersurile pentru accederea României în programul Visa Waiver vor continua

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de publicarea de către Departamentul de Stat al SUA a raportului referitor la rata de refuz a solicitărilor de viză de scurtă ședere în SUA aferente anului fiscal 1 octombrie 2014 - 31 septembrie 2015 și anunță că va continua alături de alte instituții românești demersurile pentru accederea României în programul Visa Waiver.

RomaniaTV.net
12 feb. 2016, 19:18
MAE: Demersurile pentru accederea României în programul Visa Waiver vor continua

„Autoritățile române acordă o importanță deosebită obiectivului includerii României, în calitatea sa de partener strategic în programul Visa Waiver (VWP). Subiectul eliminării obligativității vizelor de scurtă ședere pentru cetățenii români care călătoresc în Statele Unite este o temă care se regăsește constant atât pe agenda dialogului politic cu partenerii americani la nivelul Administrației și Congresului SUA, cât și la nivelul reuniunilor Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, circumscris Task Force-ului România-SUA. MAE acționează consecvent pentru atingerea acestui obiectiv”, se arată într-un comunicat de presă.

MAE subliniază că, la nivel guvernamental, România îndeplinește criteriile tehnice și de securitate conexate accesului în programul Visa Waiver, arătând că acest fapt a fost punctat și de partenerii americani. Ministerul reamintește că ultimul dintre acordurile aferente — Acordul dintre România și SUA privind intensificarea cooperării în prevenirea și combaterea infracțiunilor grave (PCSC) — a fost semnat în luna octombrie a anului trecut, la Washington, și a parcurs, în prezent, calea necesară în vederea ratificării de către Parlamentul României.

De asemenea, se precizează că principalul obstacol pe linia accederii cât mai rapide a României în acest program a rămas, în prezent, rata de refuz a cererilor de viză depuse de cetățenii români, care depășește pragul maxim de 3% stabilit de legislația americană actuală.

„Stabilirea pragului ratei de refuz depinde în exclusivitate de autoritățile americane. În general, rata de refuz este determinată atât de calitatea și corectitudinea aplicațiilor pentru obținerea vizei de scurtă ședere în SUA, cât și de evaluarea autorităților americane în ceea ce privește modul prin care fiecare cetățean român demonstrează existența unor legături durabile, care oferă garanții privind revenirea în țară după expirarea dreptului de ședere în SUA conferit prin viză”, se arată în comunicat.

MAE menționează că începând de anul trecut desfășoară o campanie de conștientizare a cetățenilor români care călătoresc în SUA cu privire la respectarea legislației locale referitoare la reglementarea șederii și desfășurarea de activități lucrative.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează disponibilitatea de a contribui, în parteneriat cu Ambasada SUA la București, în vederea unei mai bune informări a cetățenilor români cu privire la procedura pentru obținerea unei vize de călătorie de scurtă durată în SUA și la cerințele pentru a fi eligibili, cu efecte în planul scăderii ratei de refuz.

În plus, ministerul arată că va continua, împreună cu alte instituții românești cu atribuții în dialogul și cooperarea cu partenerii americani, demersurile politico-diplomatice pe lângă reprezentanții Administrației și ai Congresului SUA, în vederea accederii, cât mai curând posibil, a României în programul Visa Waiver.

Departamentul de Stat al SUA a publicat vineri raportul referitor la rata de refuz a solicitărilor de viză de scurtă ședere în SUA aferente anului fiscal 1 octombrie 2014 — 31 septembrie 2015.

Citeşte şi