Mafia balastierelor ilegale distruge albia Siretului, episodul II. Anchetă explozivă România TV, reportaj cu CAMERA ASCUNSĂ

Duduie afacerea balastierelor ilegale pe Siret iar autoritățile se prefac că verifică învârteala penală! În lipsa controalelor autentice de la Garda de Mediu, ANAF sau ”Antifraudă”, România TV a făcut propria investigație trecând apoi pragul insituțiilor ai căror funcționari ar trebui să ia taurul de coarne. Concluziile sunt dezarmante: cine vrea să facă ordine nu poate, iar cine poate s-o facă nu vrea! Urmăriți chiar acum o mostră de impotență instituțională care lasă în urma ei un adevărat dezastru, o veritabilă ”bombă” ecologică. Totul într-un material exclusiv filmat cu o cameră ascunsă.

27 apr. 2024, 12:26
Mafia balastierelor ilegale distruge albia Siretului, episodul II. Anchetă explozivă România TV, reportaj cu CAMERA ASCUNSĂ

România TV continuă dezvăluirile legate de mafia care distrugee ecosistemul din albia Siretului fără să fie deranjată de autorităţi. Oamenii din Condrea și Movileni, județul Galați, spun că afacerea balastierelor ilegale distruge Siretul, dar produce mulți ”bani negri” din evaziune fiscală.

„Pe timp de noapte mașinile circulă, excavatoare cu wole încarcă de-aici, din albia râului Siret. Se sapă în fiecare zi pe-aici! Nu-i controlează nimeni! S-au mai făcut plângeri. Degeaba, autoritățile locale nu iau nicio măsură. Se fac că sunt în regulă. Zic că au acte. Au distrus toate drumurile! E vorba de evaziune fiscală aici! Unde se duc toți banii ăștia?”, spune un localnic, potrivit România TV.

EXCLUSIV – Mafia balastierelor ilegale distruge albia Siretului! Autoritățile închid ochii la afacerile lui Marcel Peneoașu

– Se cară acolo în draci pietriș, nisip, balast… nefiscalizat! Cum se poate face…? Că tot aflu de la televizor că nu sunt bani nici de pensii, nici de… nimic! O groază de bani care dispar!
– Cred că… sincer, nu știu cine se ocupă de chestia asta!
– Dar ANAF-ul nu are ”Inspecție”?
– Deci ”Inspecția” se duce, dar se duce la societăți în control!
– Există! Acele sociețăți există, sunt înmatriculate!
– ”Antifrauda” e cea care ar putea să se ducă să verifice!Nu pot să vă spun ce se-ntâmplă, cine se duce, ce face…

Birocrația a căpușat și serviciul ”Antifraudă”: aflăm de la ofițerii de aici că informațiile circulă pe un traseu dubios, de la București trec pe la Constanța și cu greu ajung, în fine, la Galați.


– Pe malul Siretului sunt o groază de balastiere ilegale care muncesc… duduie! Cine fiscalizează acele…? Că nimeni nu știe câte zeci, sute, mii de basculante, metri cubi…Cine poate verifica aceste societăți?
– Dacă ați văzut ceva și credeți că e evaziune fiscală intrați pe site-ul ANAF la secțiunea… acolo, la sesizări, la petiții… și scrieți!  Bănuiesc că ați fost și ați cumpărat ceva de acolo! Nu?
– Mai rău: am făcut un reportaj! Am arătat cum se cară! Inclusiv noaptea!
– Faceți un rezumat și încărcați-l acolo. pe site-ul ANAF-ului!  Dacă ne vine hârtia noi ne ducem!  Dacă dumneavoastră dați toate materialele… ne trimite! Cu siguranță ne trimite! La Constanța… și de la Constanța va veni ok-ul! Că noi aparținem de Constanța!

Dezastrul de pe Siret distruge zona declarată pompos, arie protejată. Cei care încearcă să se opună afacerii ilegale își recunosc neputința: cară zi de zi apă cu ciurul.

Costin Bogdan, Șef ”Arii Naționale Protejate”- Galați:

– Da, e o problemă,  sunt uneori și balstiere ilegale!  esizările se fac de către oamenii din zona respectivă. TC 00.28…TC 00.33 Din păcate noi, de la ”Arii protejate”, putem doar să mergem, să constatăm. Dacă se-ntâmplă o sesizare azi, noi mergem poimâine! Vă dați seama că degeaba mai mergem!

– Înțeleg că mergeți să-i căutați după ce anunțați șeful de post!
– Da, se merge cu șeful de post, se merge cu… vă dați seama!
– Adică cu zurgălăi!
– Obligatoriu!
– Pe scurt, nu prindeți pe nimeni!
– Cam așa se-ntâmplă! Prinde hoțul, scoate-i ochii!

Marcel Peneoașu, afaceristul pe care nu-l vede nimeni că exploatează ilegal, este abonat la contractele pe bani publici. Firma lui a pus de curând mâna pe un contract de aproape 4 milioane de euro pentru modernizarea unor străzi din Tecuci. Totul prin încredințare directă, după ce primarul orașului a driblat procedura de atribuire prin licitație publică. Omul de afaceri e vizibil deranjat de interesul jurnaliștilor pentru balastiera care duduie ”noaptea, ca hoții”.


Discuție telefonică Reporter- MARCEL PENEOAȘU, om de afaceri,

– Domnule Peneoașu, am văzut că dumneavoastră exploatați la Movileni și la Condrea!
– Continuați!
– Faceți treaba asta noaptea, ca hoții, și vroiam să vă-ntreb de unde atâta curaj?
– Nu știu dacă sunteți foarte informat!
– De-asta v-am și sunat, să mă informez!
– Dacă știți dumneavoastră mai multe… probabil așa o fi!
– Păi în ce condiții faceți asta? Eu am imagini filmate cu drona! Am constatat că asta faceți noapte de noapte!
– Urmăriți! Vedeți dacă-i așa!
– Păi am urmărit și am constatat că așa e!
– Eu nu știu de chestia asta!

Citeşte şi

EXCLUSIV. Martor-cheie în explozia de la Crevedia, accident mortal suspect în poligon. Declaraţii cu CAMERA ASCUNSĂ