Magazinele ar putea fi obligate să reducă prețul, să doneze sau să facă compost alimentele aproape de expirare

Mai mulți parlamentari USR propun implementarea unor măsuri de reducere a risipei alimentare. Dacă va fi votată în Parlament, legea va obliga magazinele să reducă prețul, să doneze sau să facă compost alimentele aproape de expirare.

14 feb. 2024, 10:31
Magazinele ar putea fi obligate să reducă prețul, să doneze sau să facă compost alimentele aproape de expirare

Magazinele și restaurantele ar putea fi obligate să ia anumite masuri înainte să arunce mâncare, iar comercianții vor trebui să reducă prețul la raft pentru produsele care se apropie de expirare. Toate aceste măsuri vor intra în vigoare dacă Parlamentul aprobă o propunere în acest sens făcută de mai mulți parlamentari USR.

”Veste bună din Parlament! Proiectul privind reducerea risipei alimentare a primit astăzi ultimul raport favorabil şi se îndreaptă spre vot săptămâna următoare!!

Am inițiat acest proiect, alături de Florin-Alexandru Alexe, Bogdan Ivan şi Miklós Zoltán, pentru a reuşi împreună să ducem tonele de alimente care se aruncă din magazile, restaurante, instituții publice acolo unde e nevoie de ele.

În fiecare zi, în România, se culcă flămânzi mii de copii. Asta în timp ce tone întregi de alimente sunt aruncate zilnic. Putem să ducem aceste alimente la cei care au nevoie de ele”, a scris deputatul Diana Buzoianu, pe Facebook.

Citește și: Românii nu își mai permit să mănânce! Valoarea coșului minim s-a dublat

Ce spune proiectul de legea? Autoritățile publice vor implementa măsuri de reducere a risipei alimentare atunci când în activitatea lor gestionează produse alimentare.

Totodată, operatorii economici vor avea obligația să implementeze cel puțin două măsuri, dintre cele prevăzute în lege, înainte să arunce alimentele.

Va fi creată o platformă online, gestionată de Ministerul Agriculturii, în care vor fi raportate informații de la operatorii economici cu privire la alimentele aruncate/salvate.

De asemenea, legea prevede implementarea unei strategii naționale împotriva risipei alimentare.

Totuși, cei mai mari risipitori rămân consumatorii. Mai bine de jumătate din cantitatea de mâncare care ajunge la tomberon provine din gospodării.

Citește și: Mielul de Paște va fi mai scump anul acesta. Fermieri: ”De la porumb, la furaje toate cresc, e normal că și preţurile să fie mai mari”

Datele oficialilor arată că, într-un singur an, un român aruncă la gunoi 70 de kilograme de mâncare. Legumele, fructele și lactatele sunt cele mai risipite alimente. Nu au o durată lungă de viață, așa că dacă nu sunt consumate în două, trei zile, se strică. Sunt aruncate frecvent și produsele de patiserie, dar și mâncarea gătită.

Legea care a primit undă verde de la comisiile de specialitate ar urma să intre în vigoare într-o lună de la votul parlamentarilor.