Magistraţii au protestat din nou faţă de modificarea codurilor penale

Mai mulţi magistraţi au protestat, luni seară, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, faţă de intenţia de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală. Ei au avut pancarte cu mesaje precum "Adevărata urgenţă - cetăţenii oneşti, nu condamnaţii" şi au spus că modificările propuse vor slăbi temelia justiţiei penale.

RomaniaTV.net
01 apr. 2019, 11:32
Magistraţii au protestat din nou faţă de modificarea codurilor penale

Magistraţii s-au adunat, luni seară, pe scările Curţii de Apel Bucureşti, pentru a protesta, în tăcere, faţă de intenţia de adoptarea a unor modificări ale Codului penal şi Codului de procedură penală.

Ei au afişat mesaje precum „Adevărata urgenţă – cetăţenii oneşti, nu condamnaţii”, „Magistraţi independenţi – cetăţeni liberi”.

„Nu înţelegem care este urgenţa în luarea măsurilor propuse în domeniul penal. Va slăbi cu siguranţă temelia justiţiei penale în România, care oricum, în ultimii doi ani…” a spus o judecătoare, menţionând că prezenţa redusă a magistraţilor la protest s-ar datora faptului că acţiunea a fost anunţată prea târziu.

Un alt magistrat a spus că modificările vehiculate sunt de natură să rupă echilibrul procesual între drepturile şi garanţiile oferite persoanelor cercetate şi cele care trebuie oferite persoanelor vătămate şi părţilor civile.

Protestul magistraţilor a fost susţinut şi de alte persoane, între acestea fiind şi actorul Mihai Călin.

Ştirea iniţială:

Alexandra Lăncrănjan, procurorul care instumentează dosarul Tel Drum, care-l vizează pe liderul PSD Liviu Dragnea, a anunţat, pe Facebook, că magistraţii vor protesta luni, de la ora 18:00, pe treptele Palatului de Justiție din București.

„Magistrații protestează luni, 1 aprilie, la ora 18:00, pe treptele Palatului de Justiție din București, față de intentia de adoptare a OUG de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală, prevederile vehiculate fiind de natură sa creeze un dezechilibru între drepturile procesuale ale inculpaților și cele ale persoanelor vătămate.

Astfel, proiectul prevede, fără nicio justificare și fără existența unei urgențe reale, dezincriminarea unor infracțiuni grave, reducerea termenelor de prescripție, reducerea fracțiilor minime de executat în cazul liberării condiționate, precum și instituirea unor condiții noi pentru dispunerea arestării preventive, finalitatea fiind îngreunarea considerabila a activității organelor judiciare și un tratament preferențial pentru inculpați, fără nicio dispoziție în favoarea victimelor”, a scris procurorul Alexandra Lăncrănjan, pe Facebook.