Magistraţii solicită CSAT declasificarea protocoalelor dintre serviciile de informaţii şi parchet

Asociatia Magistratilor din Romania impreuna cu Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania ii cer presedintelui Klaus Iohannis sa introduca pe ordinea de zi a CSAT "declasificarea tuturor hotararilor CSAT prin care serviciilor de informatii li s-au trasat atributii in combaterea infractiunilor".

31 ian. 2017, 11:59
Magistraţii solicită CSAT declasificarea protocoalelor dintre serviciile de informaţii şi parchet

Solicitarea vine in contextul in care, in baza unor hotarari CSAT care sunt clasificate, s-au semnat protocoale intre serviciile de informatii si Ministerul Public pe temeiul carora s-au format “echipe mixte” compuse din agenti ai serviciilor de informatii si procurori, ceea ce nu are acoperire legala.

UNJR si AMR vor intreprinde in continuare toate demersurile legale necesare in vederea clarificarii interferentei serviciilor de informatii in actul de justitie.

Scrisoarea UNJR si AMR

Catre Domnul Klaus Iohannis
Presedintele Romaniei si Presedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii

Stimate domnule Presedinte,

Va solicitam ca in cadrul sedintei CSAT, care va avea loc pe data de 31 ianuarie 2017, sa includeti pe agenda si declasificarea tuturor hotararilor CSAT prin care serviciilor de informatii li  s-au trasat atributii in combaterea infractiunilor.

In baza acestor hotarari CSAT, relatiile de colaborare interinstitutionale intre serviciile de informatii si organele de urmarire penala s-au materializat in incheierea unor protocoale clasificate si constituirea unor echipe mixte ce nu isi gasesc suport in cadrul legal actual.

In conditiile in care subiectul este unul de un vadit interes public, fiind vorba de infaptuirea justitiei, pastrarea secreta a acestor hotarari nu face altceva decat sa alimenteze spatiul public cu suspiciuni ce erodeaza increderea in institutiile statului.

Romania este stat de drept, iar o caracteristica a statului de drept este ca nomele legale sunt publice pentru toata lumea, cu atat mai mult cu cat implica si actul de justitie. Cat timp aceste hotarari ale CSAT si protocoalele dintre serviciile de informatii si parchete nu sunt publicate, pentru ca fiecare cetatean sa stie ce contin, increderea in justitie nu va fi recastigata.

Va solicitam, in consecinta, sa faceti toate demersurile necesare pentru declasificarea tuturor hotararile CSAT in baza carora agenti ai serviciilor de informatii au constituit “echipe mixte, cu reprezentanti ai organelor de urmarire panala, in scopul contracararii riscurilor derivate din derularea unor activitati cu caracter infractional”.

Cu stima,

Judecator Dr. Andreea Ciuca
Presedinte interimar
Asociatia Magistratilor din Romania

Judecator Dana Girbovan
Presedinte
Uniunea Nationale a Judecatorilor din Romania

Citeşte şi: CSAT se reuneşte marţi pentru a aviza bugetele instituţiilor cu atribuţii în securitatea naţională UPDATE