Magnaţii energiei din Rusia continuă să moară în mod misterios. Un partener al Gazprom, multimilionar, a fost găsit plutind în piscină, împuşcat în cap

Un om de afaceri rus, multimilionar, a fost împușcat în vila sa dintr-o suburbie a oraşului St. Petersburg, acesta fiind cel mai recent deces al unei persoane care are legături cu gigantul energetic Gazprom.

05 iul. 2022, 18:43
Magnaţii energiei din Rusia continuă să moară în mod misterios. Un partener al Gazprom, multimilionar, a fost găsit plutind în piscină, împuşcat în cap

Iuri Voronov, în vârstă de 61 de ani, este al șaselea rus bogat care moare în circumstanțe misterioase – și al treilea în aceeași suburbie din Sankt Petersburg – de la începutul anului. El era şeful unei companii de logistică care avea contracte profitabile cu Gazprom în zona arctică, a fost găsit mort în casa sa.

Voronov a fost găsit plutind în piscină cu o rană împușcată în cap, un pistol Grand Power în apropiere, în timp ce mai multe gloanţe folosite se aflau pe fundul piscinei.

Comisia de anchetă care investighează cazul, atribuie deocamdată decesul unei „dispute cu parteneri de afaceri”, dar analizând camerele de supraveghere reiese că în noaptea tragediei nimeni nu a intrat sau ieșit din casa oligarhului. Soția acestuia le-a spus anchetatorilor că Voronov se plângea că a fost escrocat de „mulți bani” de către contractori și parteneri „lipsiţi de onoare”, scrie Daily Mail.

Totuşi, o serie de decese care au survenit în alte vile din apropiere de Sankt Petersburg au dus la speculaţii nu lipsite de temei că de fapt ar fi crime comise la comandă şi regizate în aşa fel încât să pară că ar fi sinucideri.

Citeşte şi Oligarhii de lângă Putin dispar în împrejurări ciudate. Încă un manager din cadrul Gazprom a murit în condiţii suspecte

Alexander Tyulakov, în vârstă de 61 de ani, un oficial de rang înalt din domeniul financiar și al securității Gazprom, a fost găsit spânzurat la casa lui, în complexul exclusiv Leninsky. Anchetatorii au spus că s-a sinucis, dar rapoartele locale au spus că trupul său a arătat semne de bătaie – sugerând că spânzurarea a fost înscenată. Cu trei săptămâni mai devreme, în același complex de locuințe, Leonid Shulman, în vârstă de 60 de ani, a fost găsit înjunghiat moartal în baie. Shulman a fost șeful transporturilor la Gazprom Invest, o ramură a gigantului energetic care se ocupă de proiectele sale de investiții.

Miliardarul Alexander Subbotin, în vârstă de 43 de ani, fost director executiv la gigantul energetic Lukoil, a fost găsit mort în mai, după ce „a urmat sfatul șamanilor”. O teorie este că a fost otrăvit de venin de broască râioasă, care i-a declanșat un atac de cord.

În aprilie, un al oligarh, Vladislav Avayev, în vârstă de 51 de ani, fost oficial la Kremlin, a fost găsit ca şi cum s-ar fi sinucis, după ce și-a ucis soția Yelena, în vârstă de 47 de ani, și fiica de 13 ani. El a avut legături de nivel înalt cu principala instituție financiară rusă Gazprombank. Câteva zile mai târziu, multimilionarul Serghei Protosenya, în vârstă de 55 de ani, a fost găsit spânzurat în Spania, după ce, evident, și-a ucis cu un topor pe soția sa Natalia, în vârstă de 53 de ani, și pe fiica lor adolescentă, Maria. A fost fost vicepreședinte al Novatek, o companie strâns legată și de Kremlin.

Citeşte şi Încă un oligarh de-al lui Putin, manager la Lukoil, a murit în condiţii halucinante. Un şaman l-a tratat cu venin de broască râioasă