MAI a achiziţionat primele sisteme tip container destinate operaţiunilor de salvare a victimelor prinse sub dărâmături

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat miercuri că a achiziționat, prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, primele 10 sisteme tip container destinate operațiunilor de căutare și salvare a persoanelor prinse sub dărâmături în urma producerii unor cutremure, accidente sau alunecări de teren.

28 dec. 2016, 14:09
MAI a achiziţionat primele sisteme tip container destinate operaţiunilor de salvare a victimelor prinse sub dărâmături

Potrivit unui comunicat al MAI, cele 10 sisteme containerizate, 5 de capacitate mare și 5 de capacitate medie, conțin echipamentele necesare căutării și salvării persoanelor prinse sub dărâmături, precum și acordării îngrijirilor medicale în situații de urgență.

Sistemele tip container pot fi utilizate și atunci când autospecialele de primă intervenție nu dispun de suficiente echipamente și accesorii pentru realizarea în condiții optime a intervenției. Aceste containere vor reduce semnificativ timpul de intervenție și perioada necesară descoperirii și salvării victimelor.

„Mă bucur că, începând de astăzi, MAI are în dotare 10 sisteme containerizate care vor facilita intervenția în cazul acțiunilor de căutare-salvare reducând semnificativ timpul de intervenție. Acestea sunt dotate cu o serie de echipamente și accesorii speciale, printre care perne hidraulice pentru ridicarea zidurilor prăbușite, precum și senzori acustici și în spectrul infraroșu care permit localizarea victimelor. Am identificat nevoia dotării structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență cu aceste echipamente de intervenție performante, inclusiv în urma derulării ultimului exercițiu major din noiembrie — SEISM 2016”, a subliniat ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, cu ocazia recepției noilor echipamente.

Primele echipamente au intrat în dotarea inspectoratelor din București-Ilfov, Bacău, Bihor, Cluj, Călărași, Constanța, Dolj, Mureș, Timiș și Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență. Celelalte inspectorate vor fi dotate cu astfel de echipamente în prima jumătate a anului viitor.

Echipamentele au fost achiziționate în cadrul proiectului MULTIRISC — Programul Operațional Infrastructură Mare, având ca scop creșterea nivelului de siguranță a populației, prin dotarea IGSU cu tehnică nouă, eficientă și modernă pentru a asigura un răspuns mai bun în situații de urgență generate de cele patru tipuri de risc: alunecări de teren, cutremure, eșecul utilităților publice și a accidentelor grave industriale. Valoarea integrală a proiectului este de 157 milioane lei, banii fiind obținuți în totalitate din fonduri europene.

În baza aceluiași proiect vor fi achiziționate și autospeciale pentru oxigeno-terapie, autospeciale de intervenție și salvare la înălțime, o tabără mobilă pentru persoane sinistrate și o linie tehnică pentru întreținerea echipamentelor individuale și de protecție.

În cursul acestui an, inspectoratele județene pentru situații de urgență au beneficiat de dotări cu tehnică și echipamente ce depășesc 32 de milioane de euro, bani obținuți din fonduri europene și de la bugetul de stat. Dotarea IGSU cu tehnică performantă va continua și anul viitor prin accesarea programelor cu finanțare europeană.

Citeşte şi Exerciţiul „Seism 2016”: 12 şcoli din Capitală puse la dispoziţia sinistraţilor