Mai ai acasă carnete de CEC? Ce se întâmplă cu ele

Dacă din întâmplare mai ai pe acasă carnete de economii, nu prea mai poţi face mare lucru cu ele.

13 oct. 2016, 07:47
Mai ai acasă carnete de CEC? Ce se întâmplă cu ele

Ministerul Finanțelor Publice a făcut următoarele precizări:

Libretele de economii și câștiguri în autoturisme au fost emise în baza unui act normativ, clauzele nefiind supuse negocierii.

Libretelor de economii cu dobândă și câștiguri în autoturisme (5.000 lei vechi) NU le sunt aplicabile prevederile O.U.G. nr. 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la „Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A.”.

Precizăm că prin modificările aduse O.U.G. nr.156/2007, prin Legea nr. 9/2014 și respectiv prin Legea nr.19/2016, sunt vizate doar persoanele care au efectuat depozite la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme.

Potrivit art.1 din O.U.G. nr.156/2007, privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziţionării de autoturisme, „Persoanele fizice care până la data de 15 februarie 1992 au efectuat depuneri de sume la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A., precum și cele care au transferat aceste sume după 22 decembrie 1989 în conturile Băncii Române pentru Dezvoltare – B.R.D. – S.A., în vederea achiziţionării de autoturisme au dreptul să obţină despăgubiri băneşti dacă depozitele astfel constituite, existente în conturile active ale Casei de Economiii și Consemnațiuni C.E.C. – S.A., respectiv ale Băncii Române pentru Dezvoltare – B.R.D. – S.A., îndeplinesc condiţia neafectării soldului iniţial.”

În înţelesul ordonanţei de urgenţă, depozitele existente în conturile active care îndeplinesc condiţia neafectării soldului iniţial, sunt acele depozite constituite din sume reprezentând avansuri sau depuneri integrale în vederea achiziţionării de autoturisme, existente în sold, fără dobânda aferentă şi din care nu s-au efectuat retrageri.

Există trei categorii de librete CEC: cele de 70.000 de lei, echivalent cu preţul unui autoturism Dacia, înainte de anii ’90, librete de 5.000 de lei, prin care se putea câştiga o maşină Dacia, la extragerile făcute periodic de către CEC, dar şi librete de economii, de diferite valori.

În prezent, fiecare dintre aceste carnete de CEC pot să ajungă să valoreze 20.000 de lei. Există o lege a despăgubirilor încă din 2007, însă aceasta nu a fost pusă până acum în aplicare din cauza unor neconformităţi legislative.

În 2016, guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care stabileşte că despăgubirile vor fi făcute sub forma unor titluri de stat emise pe numele CEC Bank.

Până acum românii îşi puteau recupera banii doar în instanţă, dar legislaţia actuală le permite să fie despăgubiţi în aproximativ 2 luni de zile.

Cei care vor să fie despăgubiţi au nevoie de un act de identitate valabil, acte de stare civilă, procură specială autentificată pentru a face dovada mandatului, certificat de moştenitor şi alte documente legale, după caz, precum şi declaraţie pe proprie răspundere că nu au încasat despăgubirea până acum.