Mai are DNA procurori după ordonanţa Toader? Lupta anticorupţie, impas major

Ordonanţa de urgenţă privind legile justiţiei, publicată marţi în Monitorul Oficial, intră în contradicţie cu Legea 304/2004 privind organizarea judiciară. DNA riscă să rămână fără procurori, dacă se aplică normele ordonanţei. DNA a emis un punct de vedere în care avertizează asupra efectelor ordonanţei.
Romania TV
16 oct. 2018, 19:34
Mai are DNA procurori după ordonanţa Toader? Lupta anticorupţie, impas major

„Prin art. VII din Ordonanța publicată astăzi, ministrul Toader a închis practic DNA. El oferă astfel, cu puțină întârziere, un răspuns întrebării lansate public de Liviu Dragnea: „Mai există DNA?!”. Răspunsul este nu, de azi nu mai există. Ordonanța trimite acasă zeci de procurori DNA, oprind astfel anchete, descurajând întreaga instituție, încurajând lumea corupției. Iar MCV este începând de astăzi un acronim pentru Marea Corupție Veselă”, a comentat Cătălin Predoiu pe Facebook.

Fostul ministru al Justiţiei face trimitere noile condiţii de a fi procuror DNA, potrivit ordonanţei.

Art. VII: Procurorii care, la dată intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Mai exact, actualii procurorii DNA şi DIICOT rămân angajaţi în structuri dacă îndeplinesc condiţiile din legile justiţiei actualizate.

Pe lângă condiţiile de vechime, care a fost mărită, legea 304 modificată a mai adus câteva noutăţi. Procurorii DNA, care înainte de modificarea legii erau angajaţi pe baza unui interviu, în noua lege sunt angajaţi pe baza unui concurs, care conţine mai multe probe. Practic, niciun procuror DNA nu a fost angajat pe baza concursului, pentru că nu asta era regula. 

Acum, ca să rămână angajaţi la DNA, procurorii existenţi ai structurii anticorupţie trebuie să respecte condiţiile Legii 304 actualizate. Adică să fie angajaţi pe bază de concurs. Această interpretare ar goli DNA de procurori, iar dosarele în lucru ar rămâne în aer.

Extras din Legea 304/2004 actaulizată, privind condiţia de angajare a procurorilor DNA:

(1) Direcția Națională Anticorupție se încadrează cu procurori numiți prin ordin al procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, la propunerea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în urma concursului organizat în acest sens, în limita posturilor prevăzute în statul de funcții, aprobat potrivit legii.

(2) Pentru a fi numiți în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 8 ani vechime în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs susținut în fața Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(3) Concursul prevăzut la alin. (2) constă în:
a) un interviu transmis în direct, susținut în fața Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii;
b) o probă având ca obiect evaluarea a minimum 5 rechizitorii alese aleatoriu, precum și a altor acte întocmite de candidați și considerate relevante de aceștia, din ultimii 5 ani de activitate.

Art. V. 
Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt numiți în funcție în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și Direcției Naționale Anticorupție rămân în funcțiile pe care le îndeplinesc în cadrul acestor structuri.

O altă nelămurire a ordonanţei priveşte condiţia de vechime a procurorilor, care a fost mărită la 10 ani pentru a putea profesa la DNA. Într-un punct de vedere trimis de DNA către CSM şi publicat în exclusivitate de G4Media.ro, conducerea DNA susține că aplicarea retroactivă a noilor condiții de vechime prevăzute de OUG adoptată luni de Guvern intră în conflict cu prevederile constituționale și că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, DNA ar pierde 34 de procurori.

În documentul semnat de procurorul-șef, Anca Jurma, se arată că, dacă se va exclude din vechimea procurorilor și perioada în care aceștia au fost auditori de justiție în cadrul INM, atunci DNA va pierde alți 23 de procurori.

”(…) În cazul aplicării acestui articol, 34 de procurori din cadrul direcției, din care 24 numiți și 10 delegați, vor fi afectați de dispozițiile art. VII mai sus menționat (…) În cazul excluderii perioadei cât procurorii au avut calitatea de auditor de justiție din vechimea necesară numirii în cadrul direcției în afara celor 34 de procurori care au vechimea sub 10 ani, încă 23 de procurori, din care un delegat, ar avea vechime sub 10 ani”, se arată în punctuld evedere DNA.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Alertă la nivel european: fenomenul care se răspândește rapid în fiecare colț al continentului. Situația în România
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Moștenirea de la bunici: cine are drept legal dacă nu există testament
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Înșelătorie cu produse de la sibieni. Cum sunt păcăliți românii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Actrița Millena a MURIT la doar 11 ani, după 13 stopuri cardiace. Medicii au crezut că este vorba de febra dengue. Care este, de fapt, cauza decesului
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Anunț de ultim moment despre Igor Cuciuc! Ce s-a întâmplat la mormântul fiicei sale: „E greu de acceptat”
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele