Mai multe analize medicale pentru cei care vor să se căsătorească – proiect

Un proiect de lege care avea scopul de la elimina certificatul medical prenupțial din lista actelor necesare pentru căsătorie a fost modificat în comisiile de specialitate din Senat astfel încât, dacă va fi adoptat, va creşte numărul testelor medicale pentru cei care vor să se căsătorească.

07 dec. 2021, 12:55
Mai multe analize medicale pentru cei care vor să se căsătorească – proiect

Mai multe analize medicale pentru cei care vor să se căsătorească. Un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, aflat în dezbatere la Senat, urmează să crească numărul testelor necesare obținerii certificatului medical prenupțial, document obligatoriu pentru cei ce vor să se căsătorească și care atestă starea de sănătate a celor doi parteneri, scrie avocatnet.ro.

Astfel, membrii Comisiei pentru sănătate şi ei din Comisia pentru administraţie publică au adoptat cu majoritate de voturi un amendament produs de senatorul PSD Adrian Streinu Cercel, care creşte numărul testelor medicale pentru cei care vor să se căsătorească.

„La articolul 25 alineatul (3), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Ofiţerul de stare civilă care primeşte declaraţia de căsătorie solicită viitorilor soţi să prezinte
actele de identitate, certificatele de naştere, certificatele medicale privind starea sănătăţii acestora,
care să facă dovada efectuării testării pentru Virus hepatitic B, Virus hepatitic C, Grup sanguin,
Rh, Sifilis, TBC şi alte eventuale investigaţii decise de medicul de familie”.

Citeşte şi: Primele semne ale infectării cu tulpina Omicron. Adrian Streinu-Cercel: „Dureri în gât, asemănătoare celor determinate de angină sau de faringită”

Astfel, pentru obţinerea certificatului medical prenupţial, cei interesaţi vor trebui să prezinte rezultatele următoarelor analize:

  • virusul hepatitic B;
  • virusul hepatitic C;
  • grupul sanguin;
  • factorul Rh;
  • sifilis;
  • TBC.

În prezent, certificatul medical prenupţial este eliberat de către medicul de familie pe baza rezultatelor unor analize medicale de sânge, și anume pentru depistarea infecției cu HIV sau a sifilisului și a radiografiei pulmonare pentru diagnosticarea tuberculozei.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiță le cere părinţilor să-şi vaccineze micuţii: „Dacă ai un copil cu boli cronice, el are de 19 ori mai multe șanse să ajungă la ATI”


loading...
Partenerii noștri