Mai multe muzee își închid porțile în „Noaptea Muzeelor”. Ce instituții nu participă la eveniment, în semn de protest

Noaptea Muzeelor reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente europene, dedicat instituțiilor care păstrează istoria. Totuși, unele muzee își închid porțile în semn de protest.

15 mai 2024, 11:48
Mai multe muzee își închid porțile în „Noaptea Muzeelor”. Ce instituții nu participă la eveniment, în semn de protest

În „Noaptea Muzeelor”, unul dintre cele mai importante evenimente europene care păstrează istoria și este dedicat instituțiilor, unele muzee nu vor participa, din cauza nemulțumirii angajaților în privința salariilor.

Angajaţii din muzee cer creşterea cu 20% a salariilor pentru orice poziţie profesională, dar și echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care se regăsesc în interiorul sectorului cultural.  Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor a transmis că respectă decizia unei mari şi reprezentative părţi a muzeelor din România de a nu participa în acest an, „urmare a acestei situaţii nefireşti”, la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”.

Citește și: Alexandru Pânişoară (Partidul Ecologist Român): Dacă vrem punerea în valoare a patrimoniului cultural şi istoric al Bucureştiului, trebuie să facem parteneriate public – privat

Ce muzee își închid porțile pe 18 mai, în „Noaptea Muzeelor”

Evenimentul care începe pe 18 mai vine astfel cu unele porți închise la mai multe muzee din țară. În capitală, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național de Artă, dar și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” nu vor fi deschise.

Miercuri, 15 mai, Muzeul Municipiului București a anunțat că se solidarizează cu revendicările sectorului privind creșterea salariilor angajaților din domeniu și că nu va participa la ediția evenimentului din acest an.

„Intenţia iniţială a MMB era aceea de a participa, aşa cum s-a întâmplat în fiecare an prin mobilizarea tuturor resurselor interne şi externe, iar muzeele din structura MMB chiar au fost înscrise la Noaptea Muzeelor. Însă este nevoie ca sectorul muzeal să îşi recapete demnitatea pe măsura valorii sale şi a contribuţiei la creşterea calităţii vieţii tuturor românilor. O decizie în această privinţă vedem că întârzie”, se arată într-un mesaj publicat pe Facebook-ul instituţiei.

De asemenea, Muzeul Național de Istorie a României nu va participa la eveniment, din motive obiective.

„Ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor va fi una aparte şi asta nu pentru că marcăm 20 de ani de existenţă, motiv de sărbătoare în condiţii normale, ci pentru că va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din ’89 încoace. Din acest motiv veţi observa că multe muzee din ţară nu apar pe programul Nopţii Muzeelor 2024, reprezentanţii acestora putând fi găsiţi şi susţinuţi în Piaţa Victoriei”, a scris pe Facebook Dragoş Neamu, manager al evenimentului.

Citește și: Guvernul taie 50% din sporurile anumitor categorii de bugetari. Care sunt angajaţii de la stat care vor primi, în schimb, salarii majorate cu 50%