Mai multe state europene şi-au rechemat ambasadorii din Iran

Franţa, Suedia şi Olanda şi-au rechemat pentru consultări ambasadorii din Iran, în urma violenţelor petrecute marţi la ambasada britanică din Teheran.

RomaniaTV.net
01 dec. 2011, 08:49
Mai multe state europene şi-au rechemat ambasadorii din Iran

„Ţinând cont de încălcarea flagrantă şi inacceptabilă a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice şi de gravitatea violenţelor, Parisul a decis chemarea la consultări a ambasadorului francez”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei franceze, Bernard Valero.

Decizii similare au anunţat Suedia şi Olanda, iar Italia analizează chiar posibilitatea închiderii ambasadei de la Teheran.

Premierul britanic, David Cameron, a ameninţat Iranul cu „măsuri foarte dure” în urma atacului „total scandalos” comis marţi la ambasada britanică din Teheran.

„Securitatea personalului diplomatic este principala noastră preocupare. Apoi examinăm posibilitatea luării unor măsuri foarte dure ca reacţie la comportamentul total scandalos şi ruşinos al iranienilor”, avertiza primul-ministru britanic.

Ambasada Marii Britanii din Iran a fost închisă, iar ministrul britanic de Externe, Wiliam Hague, le-a cerut diplomaţilor iranieni de la Londra să părăsească teritoriul britanic în 48 de ore.