Mai multe văi de pe Marte s-au format în urma activităţii vulcanice

Spirale gigantice de lavă, de pe Marte, sugerează că o misterioasă reţea de văi de pe planetă s-a format în urma activităţii vulcanice, spun cercetătorii.

RomaniaTV.net
27 apr. 2012, 08:36
Mai multe văi de pe Marte s-au format în urma activităţii vulcanice

Originea Văilor Athabasca din apropierea ecuatorului lui Marte a fost dezbătută de ani de zile. Unii cercetători spuneau că lava a dat formă văilor, în timp ce alţii credeau că au fost modelate de gheaţă.

Felul în care arată solul sugerează că acesta a fost „desenat” fie de foc, fie de gheaţă. Astfel de modele poligonale se pot forma în urma fluctuaţiilor de temperatură dacă suprafaţa ar fi plină de gheaţă, dar şi în urma lavei care se răceşte şi se fisurează.

Noi imagini realitate de sonda Mars Reconnaissance de la NASA arată 29 de spirale, care nu pot fi explicate prin prezenţa gheţii.

„Aceasta este prima oară când spirale de lavă au fost identificate pe o suprafaţă extraterestră (…) Cel mai surprinzător este cât de bine sunt conservate„, a declarat principalul autor al studiului, Andrew Ryan, de la Arizona State University.

Aceste spirale seamănă cu cele de pe Pământ, precum cele care se formează la suprafaţa râurilor de lavă din Hawaii. „Acestea pot fi explicate doar prin prezenţa lavei. Nu există procese care să răsucească gheaţa atât de mult”, explică Ryan.

O analiză mai atentă a acestor spirale ar putea dezvălui compoziţie lavei, „care ne poate spune mai multe despre compoziţia scoarţei şi mantalei marţiene, lucruri pe care nu prea le cunoaştem”, mai spune cercetătorul.

Marte găzduieşte cel mai mare vulcan din sistemul solar, Olympus Mons, care are 25km înălţime, fiind de circa trei ori mai înalt decât Muntele Everest de pe Pământ.

Studiul este prezentat în ediţia de pe 17 aprilie a revistei Science.

Spirală de lavă în Hawaii