Mai multe zile de concediu pentru români. UE obligă Parlamentul să schimbe Codul Muncii

Parlamentul României se pregătește să modifice Codul Muncii, pentru a scăpa de sancțiunile impuse de Uniunea Europeană pentru că măsurile nu au fost implementate la timp. Iată ce zile de concediu în plus ar putea avea românii.

24 iun. 2022, 17:02
Mai multe zile de concediu pentru români. UE obligă Parlamentul să schimbe Codul Muncii

Măsurile sunt prevăzute într-un proiect de lege depus de parlamentarii PSD si care ar trebui adoptat cât mai repede pentru a evita „pedepsele” din partea UE.

Ce zile de concediu în plus urmează să aibă românii de anul acesta

Potrivit cerințelor Uniunii Europene, angajații românii vor putea să ceară legal învoire de la muncă pentru urgențe, fie că au o problemă de sănătate sau una de familie. Dar, zilele vor trebui recuperate ulterior, conform unei înțelegeri cu angajatorul.

Citește și: Angajări la stat pe salarii şi sporuri fabuloase. Nu e nevoie de studii specifice, iar concursul are o singură probă!

Atunci când sunt nevoiți să aibă grijă de o rudă din cauza unei boli, atunci oamenii vor putea primi concediu de 5 zile. Acestea nu vor trebui recuperate.

Care sunt, de fapt, cerințele UE cu privire la concediu

România are două directive europene pe care ar fi trebuit să le implementăm până la începutul lunii august. Ministrul Muncii dă asigurări că legea va fi adoptă în Parlament in sesiunea de toamnă.

„Una dintre directive prevede echilibrul între viața profesională și viața privată a lucrătorilor și îngrijitorilor. Sunt discuții extrem de importante în UE, a venit timpul că și noi să le transpunem în legislația românească. Mă așteptam să fie transpuse până acum, dar sper ca în sesiunea de toamnă să fie dezbătute”.

Pe lângă concediul de îngrijitor și zilele pentru urgențe, în aceeași inițiativă, concediul paternal, adică cel de care beneficiază tatăl copilului, va fi de 10 zile, în loc de 5, cât e acum.

Citește și: ZILE LIBERE 2022. Cum îşi pot DUBLA românii concediul de odihnă. Câte zile libere se dau pentru „urgenţe familiale”

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav va putea fi dat până la vârsta de 12 ani, nu de 7 ani, cum prevede actuala lege.

 


loading...