ZILE LIBERE 2022. Cum îşi pot DUBLA românii concediul de odihnă. Câte zile libere se dau pentru „urgenţe familiale”

Prin contractul colectiv de munca, unic la nivel national, aplicabil tuturor societatilor comerciale, salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie

24 iun. 2022, 12:00
ZILE LIBERE 2022. Cum îşi pot DUBLA românii concediul de odihnă. Câte zile libere se dau pentru „urgenţe familiale”

ZILE LIBERE 2022. În cursul anului 2022 nu mai putin de 6 dintre zilele libere vor pica, din nefericire entru angajaţi, in weekend. Restul de 9 vor fi in timpul saptamanii, astfel ca angajatii au la dispozitie ocazia de a se bucura de timp liber, fara a fi nevoie sa-si ia o zi de concediu.

Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere fata de cele prevazute in Codul Muncii, la art. 139:

Zile libere 2022. Angajatorii vor trebui să dea liber salariaților pentru urgențe familiale, în afara concediului de odihnă

Art. 139. – (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

1 ianuarie (sambata)  – Anul Nou

2 ianuarie (duminica)  – Anul Nou

24 ianuarie (luni) – Ziua Unirii Principatelor Romane

22 aprilie (vineri) – Vinerea Mare

24 aprilie (duminica) – Paste

25 aprilie (luni) – Paste
1 mai (duminica) – Ziua Muncii

1 iunie (miercuri) – Ziua Copilului

12 iunie (duminica) – Rusalii

13 iunie (luni) – Rusalii

15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (miercuri) – Sfantul Andrei

1 decembrie (joi) – Ziua Nationala a Romaniei

25 decembrie (duminica) – Craciun

26 decembrie (luni) – Craciun

– doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

zile libere evenimente deosebite/evenimente familiale speciale: casatorie, nastere copil, deces

(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.

(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern,” potrivit Codului Muncii.

Zile Libere 2022. Veste proastă pentru toţi angajaţii, se anulează şase libere în acest an

Prin contractul colectiv de munca, unic la nivel national, aplicabil tuturor societatilor comerciale, salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii. Iata care sunt acestea:

  • casatoria salariatului – 5 zile;
    casatoria unui copil al salariatului – 2 zile;
    nasterea unui copil – 5 zile + 10 zile daca tatal copilului a urmat un curs de puericultura;
    decesul sotului/sotiei, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile;
    decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi;
    donatorii de sange – 1 zi;
    schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi companii, cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile;

Zile libere 2022. Concediul de odihnă nu este afectat

Liberele pentru urgențele familiale vor fi considerate perioade de activitate prestată, iar cererea lor nu va afecta concediul de odihnă anual. La fel se va întâmpla și în cazul concediului de îngrijitor care urmează să fie introdus prin același proiect de lege, situația fiind similară cu cea a perioadelor concediului medical, concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediul de îngrijire a copilului bolnav. Totodată, după ce propunerea de modificare a Codului muncii va fi oficială, angajatorii nu vor avea voie să concedieze salariatul pe durata absentării de la muncă pentru urgențele familiale. Prevederile propunerii legislative nu sunt încă în vigoare. Proiectul trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Zile libere 2022. 30 de zile concediu fara plata pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior.

In unele unitat,  se acorda zi libera tuturor femeilor in ziua de 8 martie sau se acorda zi libera platita pentru ziua de nastere. Acestea zile libere reglementate prin contractul colectiv de munca aplicabil sunt zile libere platite pentru care nu se suspenda CIM si nu afecteaza depturile salariale.

Beneficiaza de zile libere pentru evenimente familiale deosebite salariatii care au aceste drepturi negociate prin contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil.

Atunci cand la nivelul unei unitati nu exista nici un contract colectiv de munca aplicabil angajatorul va putea stabili acordarea acestor zile libere prin regulamentul intern.

ZILE LIBERE de care habar nu aveai că le poţi lua în afara celor 15 legale de peste an

În afara celor 15 zile nelucrătoare de sărbători legale, angajații mai pot beneficia de anumite zile libere, remunerate sau nu.

Ele sunt prevăzute în Codul muncii, în acte normative specifice sau reglementări și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii, reglementate la nivel local sau aliniate la nivel global. Să vedem care sunt acestea.

CONCEDIUL DE ODIHNĂ. Cel mai comun beneficiu al salariatului este concediul de odihnă, care pornește de la un minimum de 20 de zile, peste care fiecare angajator poate acorda în plus zile de concediu. Criteriile în funcție de care angajatorul poate lua această decizie variază, putând fi legate, de exemplu, de vechimea în muncă sau vechimea în companie. De asemenea, pentru minori, persoanele cu dizabilități, nevăzători sau pentru cei care își desfășoară activitatea în condiții deosebite, angajatorul trebuie să acorde zile de concediu de odihnă suplimentare.

Trei zile libere în iunie pentru români! Care e perioada cu weekend prelungit

EVENIMENTE FAMILIALE. În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu sunt incluse în durata concediului de odihnă, zile ce sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. Evenimentele pentru care angajații pot beneficia de zile libere plătite pot fi căsătoria salariatului, căsătoria unui copil, naşterea unui copil, decesul rudelor (de gradul unu sau doi), dar și în momentul în care angajatul își schimbă locul de muncă în cadrul aceleiaşi unităţi și își mută cu această ocazie și  domiciliul în altă localitate. Zi liberă se poate acorda și la schimbarea domiciliului în aceeaşi localitate. În trecut, aceste zile, precum și numărul lor era precizat în contractul colectiv de muncă aplicabil la nivel național. Doar că, în timp, desființându-se contractul colectiv de muncă, fiecare angajator poate decide numărul și criteriile de acordare a unor astfel de zile libere.

SUSȚINEREA LUCRĂRII DE DIPLOMĂ. Salariaţii au dreptul la 30 de zile concediu fără plată, acordat o singură dată în viață, pentru pregătirea şi susţinerea lucrării de diplomă în învăţământul superior. Acest concediu se poate acorda şi fracţionat, la cererea salariatului.

Pentru formarea profesională a angajatului, de asemenea, se pot acordă zile de concediu, cu sau fără plată, la inițiativa angajatului sau angajatorului.

SITUAȚII PERSONALE. Pentru rezolvarea unor situații personale, salariaţii pot beneficia de învoiri sau concedii fără plată. Atenție, însă, deoarece în aceste cazuri este necesară aprobarea prealabilă din partea angajatorului și, de asemenea, în cazul concediului fără plată este obligatorie raportarea către autoritățile de muncă. Trebuie ținut cont că acest tip de concediu neplătit afectează stagiul de cotizare al angajatului și vechimea în muncă.

INCAPACITATE DE MUNCĂ. În perioada de incapacitate de muncă, angajatul poate beneficia de concediu medical pentru diverse afecțiuni sau stări de sănătate, cum ar fi boală obișnuită, risc maternal, maternitate, îngrijirea copilului bolnav, îngrijirea copilului cu dizabilități, accident de muncă sau boală profesională, carantină etc. Cel mai nou tip de astfel de concediu introdus de legislație este concediul medical pentru îngrijirea pacienților cu afecțiuni oncologice.

PATERNITATE. CREȘTEREA COPILULUI. La nașterea copilului, tatăl poate beneficia de concediu paternal (5 zile + 10 zile, dacă a urmat un curs de puericultură). Ulterior, oricare părinte salariat poate beneficia de concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului, dacă îndeplinește condițiile de eligibilitate.

Săptămâna de lucru de patru zile, patru minivacanţe pe lună. Salariul nu va fi afectat!

DIVERSE. În baza unor legi specifice, în funcție de situație sau context, țînând cont de prevederile și normele de aplicare, întâlnim și alte tipuri de zile libere plătite, cum ar fi: pentru părinți, situații speciale și vaccinare în perioada Covid, autorecenzare, votare, consultații pe perioada sarcinii, analize copil, donarea de sânge, inițierea procedurii de adopție sau de acomodare în cazul adopției, cu plată sau fără. Fiecare dintre acțiunile menționate oferă zile libere.

În plus, la acest moment, există o inițiativă legală care propune ca, în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal. Acest tip de beneficiu este deja implementat în anumite companii din mediul privat (inclusiv EY).

Suplimentar, faţă de cele deja menționate anterior, angajatorii pot veni cu alte tipuri de zile libere plătite, cum ar fi: pentru ziua de naștere a angajatului, ziua companiei sau orice alt motiv întemeiat. Acestea, însă, necesită o reglementare la nivel intern, precum și criterii de acordare și eligibilitate.

În loc de concluzie, recomandăm angajaților să se informeze asupra drepturilor pe care le au din punct de vedere legal și al politicilor de companie, să informeze angajatorul cu privire la intenția de a beneficia de zile libere și să verifice dacă solicitarea lor este aprobabilă, a spus Simona Tudor, HR & Payroll Manager, EY România.

Zile libere în iunie pentru români! Zilele libere rămase în 2022:

15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni;
30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;
1 decembrie (Ziua Naţională a României) – joi;
25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – duminică şi luni.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Anul 2021 a avut cele mai puține zile libere pentru sărbătorile legale, iar parlamentarii au decis să modifice Codul Muncii. Din cele 15 sărbători legale, doar 7 au fost în timpul săptămânii, celelalte în weekend. S-a propus un proiect de lege prin care angajații care nu lucrează în weekend să primească o zi liberă în timpul săptămânii. Astfel că dacă sărbătoarea va pica într-o zi de sâmbătă sau de duminică, angajatorul este obligat să le acorde angajaților o zi liberă în zilele următoare.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, scrie în proiectul de lege.