Mai mulți alpinişti români, blocați în Nepal. Coronavirusul a escaladat Everestul

La sfârşitul lunii martie 2021, perioadă în care a început sezonul escaladelor, Nepalul nu cunoştea criza pandemică. În aproximativ o lună, statul asiatic a fost copleşit de numărul de cazuri de coronavirus. În Asia, situația rămâne critică. Peste 300.000 de noi cazuri se înregistrează zilnic în India și mai mult de 3.500 de oameni și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore. 

12 mai 2021, 11:14
Mai mulți alpinişti români, blocați în Nepal. Coronavirusul a escaladat Everestul
Mai mulți alpinişti români blocați în Nepal: Adrian Laza şi Horia Colibăşanu. Surse FOTO: SpotMedia.ro şi horiacolibasanu.com

Mai mulți alpinişti români, blocați în Nepal. La mijlocul lunii aprilie, alpinistul Adrian Laza a reușit să urce pe vârful Annapurna (8.091 metri înălțime) din munţii Himalaya, Nepal. În ultima noapte, înainte să atingă vârful, temperatura coborâse la -39 de grade Celsius. A rămas fără oxigen în ultima parte a escaladei, iar încercarea temerarului alpinist s-ar fi putut solda cu un eşec de proporţii dacă un șerpaș nu-l atenționa că i s-a defectat sistemul, notează SpotMedia.ro

Nepalul, grav afectat de pandemie în ultimele săptămâni, este o ţară, practic, închisă. În 10 mai, în această țară s-au înregistrat aproape 10.000 de noi cazuri de infectare și 139 de morți, record absolut în Asia. Numărul deceselor a explodat în Nepal în decurs de câteva zile, autoritățile fiind luate pe nepregătite. Toate cursele companiilor aeriene au fost interzise între 7 și 14 mai, dar restricţiile pot fi prelungite, excepție făcând conexiunea cu India.

Adrian Laza a reuşit să ajungă în Katmandu, capitala Nepalului, în urmă cu două zile, fiind adus cu elicopterul, împreună cu alți zece alpiniști și șerpași, de la o bază de campare de pe masivul Dhaulagiri (8.167 metri) pe care încerca să-l escaladeze. Toţi pasagerii din elicopter erau pozitivi.

Eu mi-am făcut un test rapid, dar și PCR după ce am ajuns și, până acum, sunt negativ. Fără test nu te lasă să ieși afară din hotel. E închis tot. Absolut tot. Doar magazinele alimentare funcționează de la opt dimineața la zece și de la șase la opt seara. În rest, totul e închis”, a declarat Adrian Laza pentru SpotMedia.ro.

Coronavirusul a escaladat Everestul

Câteva sute de alpiniști și șerpași au fost prinși de epidemie pe munții din Himalaya. De pe Everest, doar din tabăra situată la altitudinea de 5.364 de metri, au fost făcute peste 30 de evacuări cu elicopterul plin de persoane infectate.

Acum, pe Everest, nu vremea este cel mai mare obstacol, ci epidemia de Covid-19”, a scris pe pagina sa de Facebook Radu Vâtcu, de la extreme-travel.ro, o companie care a organizat o expediție în zonă.

Horia Colibăşanu, în imposibilitatea de a merge în expediţie din pricina pandemiei

Alpiniștii Horia Colibășanu, Marius Gane și Peter Hamor urmau să facă o expediţie în Dhaulagiri. Îşi propuseseră să realizeze o premieră mondială, încercând să atingă vârful de 8.167 de metri prin realizarea unui traseu propriu, fără șerpași. Planurile le-au fost, însă, date peste cap, de pandemie.

Avem vești… și din păcate nu sunt cele pe care le așteptam cu toții. Noaptea trecută, la 6.800 de metri altitudine pe Dhaulagiri, o avalanșă a venit peste cortul în care se aflau cei trei alpiniști și i-a îngropat în zăpadă. Au fost nevoiți să taie cortul cu briceagul pentru a ieși. Peter și Horia au ieșit primii. Marius a mai întârziat pentru că nu și-a găsit imediat bocancii în cortul surpat sub zăpadă. Din fericire, au reușit să își găsească adăpost într-o grotă pentru restul nopții și să ajungă în siguranță în Tabăra 1”, se anunță pe pagina de Facebook a alpinistului.

Citeste si Horia Colibăşanu, surprins de avalanşă în Himalaya. A taiat cortul cu briceagul pentru a se salva

Cel mai probabil, expediţia nu va mai avea loc, avalanşa îngreunând posibilitatea de a reface traseul. Pe lângă asta, în tabără îi aşteaptă o altă provocare, pandemia.

În ziua în care Adrian Laza a plecat spre Nepal, 23 martie, în această ţară se înregistrau doar 124 de noi cazuri de coronavirus.

Mai mulți alpinişti români blocați în Nepal. Adrian Laza s-a reîntors în tabăra de bază, şerpaşii care-l însoţeau fiind confirmaţi pozitiv

Practic, era unul dintre cele mai sigure locuri de pe pământ în ce privește pandemia”, a povestit pentru SpotMedia.ro Ina Laza, soția alpinistului.

Adrian Laza s-a pregătit doi ani pentru a escalada vârfurile Annapurna și Dhaulagiri în aceeași incursiune din Himalaya. Își propusese să ajungă pe doi munți de peste 8.000 de metri în această primăvară, dar i-a fost imposibil. Pandemia i-a stricat planurile.

El este un tip prevăzător și extrem de meticulos. A luat epidemia foarte în serios. Și-a luat la el în jur de 30 de teste rapide și, pe parcursul expediției, s-a testat mereu, dar i-a testat și pe șerpașii din echipa sa. Mă mir că nu s-a infectat pentru că mi-a spus că mulți din jurul lui sunt pozitivi”, a precizat Ina Laza.

Azi dimineață partenerul și ajutorul lui Adrian, Dawa, a fost confirmat cu Covid, s-a simțit rău și nu a mai putut continua ascensiunea”, a anunțat Ina Laza, într-o postare pe pagina sa de Facebook din data de 8 mai.

Citeste si Mărturii cutremurătoare ale românilor prinşi în infernul din Israel: „A căzut o rachetă lângă noi. Sirena suna şi nu se mai oprea”

Din păcate, Adrian nu putea merge mai departe singur și s-au reîntors împreună în tabăra de bază, urmând să fie evacuați în Katmandu atunci când se va putea. Dhaulagiri rămâne un vis în așteptare, sănătatea și viața fiind mult mai importante!”, a mai scris ea.

Respirația celor infectați se deteriorează rapid la altitudine

Într-o expediție în Himalaya, șerpașii sunt foarte importanţi. Sunt persoane foarte rezistente, cunosc foarte bine traseele, merg înainte și “trag” corzile pe care, apoi, vin alpiniștii, lasă proviziile și buteliile de oxigen, însoțesc echipa și organizează escaladele.

Dawa și Nurbu, ambii șerpași cu care am urcat pe vârful Annapurna, s-au îmbolnăvit. Când cineva ia virusul, chiar dacă nu face forme grave de boală, nu mai poate să urce. Problemele de respirație se agravează din cauza altitudinii și cei infectați trebuie evacuați urgent”, a spus Adrian Laza, potrivit sursei citate.