Mai mulţi bani pentru bugetarii cu acces la informaţii clasificate

Salariile celor din apărare, interne și securitate care lucrează cu informații clasificate vor fi majorate cu pana la 25 la suta, transmite România TV.

RomaniaTV.net
03 iul. 2018, 09:46
Mai mulţi bani pentru bugetarii cu acces la informaţii clasificate

Angajații la stat din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională care ocupă funcții care le dau acces la informații clasificate secret de stat ar putea beneficia de o majorare cu până la 25% a salariului de bază sau, după caz, a soldei de funcție, potrivit unui proiect de modificare a Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

„Personalul care ocupă o funcție cu acces la informații clasificate secret de stat beneficiază de o majorare a salariului de bază/ soldei de funcție cu până la 25% în condițiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite”, stipulează proiectul, care modifică Anexa nr. VI a Legii-cadru. Draftul de act normativ a fost inițiat de deputatul PSD Mihai Weber, președinte al comisiei parlamentare de control SIE, deputatul ALDE Marius-Gheorghe Surgent și senatorul PSD Șerban Nicolae.

În expunerea de motive se arată că angajații altor instituții beneficiază de spor pentru gestionarea datelor și informațiilor clasificate, dându-se ca exemple personalul Consiliului Concurenței (spor de 15%), Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (15%), Agenției Naționale pentru Integritate (15%) și ai Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (25%).

Potrivit sursei citate, respectivul spor nu este acordat însă și familiei ocupaționale „Apărare, ordine publică și securitate națională”, deși instituțiile care aparțin de aceasta sunt cele care emit și gestionează în primul rând informații clasificate secret de stat. Din familia ocupațională respectivă fac parte, la vârf, șeful Statului Major General al Armatei, secretarul de stat care conduce Departamentul Ordine și Siguranță Publică din MAI, prim-adjuncții și adjuncții directorilor SRI și SIE, directorii SPP și STS, adjuncții directorilor SRI și SIE, directorul general al Direcției General de Informații a Apărării din MApN, secretarii de stat și alte funcții asimilate funcției de secretar de stat din MAI, prim-adjuncții și adjuncții directorilor SPP și subsecretarii de stat din MAI.