Mai mulţi bani pentru copiii care merg la şcoală. Guvernul măreşte sumele forfetare alocate elevilor pentru transport

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, cu reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor. Principalele teme abordate au fost legate de soluțiile necesare pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor și noul pachet de legi ale educației, care implementează viziunea Proiectului România Educată.

07 oct. 2022, 13:31
Mai mulţi bani pentru copiii care merg la şcoală. Guvernul măreşte sumele forfetare alocate elevilor pentru transport

Mai mulţi bani pentru copiii care merg la şcoală. Guvernul măreşte sumele forfetare alocate elevilor pentru transport acestora de la domiciliu la unitatea de învățământ, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

„Reprezentanții elevilor au expus problemele cu care aceștia se confruntă în ultimii ani, atât din cauza practicilor neunitare, cât și pe fondul alocărilor insuficiente pentru transportul lor.

Ministrul Educației a prezentat principalele abordări practicate la nivelul statelor din Uniunea Europeană, în acest context fiind evidențiat și cadrul normativ european.

Cu această ocazie, au fost agreate soluții pe termen scurt, care să ofere pachetul financiar necesar până la implementarea unui nou sistem integrat gestionat la nivel local. Astfel, Guvernul va asigura cadrul normativ pentru mărirea sumelor forfetare alocate elevilor pentru transportul acestora de la domiciliu la unitatea de învățământ, creșterile respective acoperind dinamica prețurilor practicate de operatorii de transport”, a transmis Guvernul.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, sarcini pentru noul ministru al Educaţiei: Îmi doresc nişte legi care pe viitor să nu mai permită apariţia plagiatelor

La inițiativa premierului, la nivelul Guvernului se va constitui un Comitet interinstituțional de lucru, pentru a genera o soluție pe termen mediu și lung, care să ofere o perspectivă stabilă și funcțională viitorului sistem de decontare a costurilor cu transportul școlar.

„Obiectivul principal este legat de garantarea dreptului fiecărui elev care solicită asigurarea transportului pentru a merge la școală. În baza solicitărilor centralizate prin instituția de învățământ, în strânsă corelare cu autoritățile locale, Guvernul va oferi toate fondurile necesare pentru a acoperi aceste costuri”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

În privința noilor legi ale educației, reprezentanții elevilor au transmis că au toată deschiderea pentru a susține cu argumente propunerile de îmbunătățire a funcționăriii sistemului de învățământ, pe care le-au transmis deja către ministerul Educației. Atât prim-ministrul României, cât și ministrul Educației, au confirmat disponibilitatea de a dialoga cu toți factorii interesați de bunul mers al implementării Proiectului România Educată, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi: Ligia Deca, ministrul Educației, mesaj pentru elevi de Ziua Educației: „Este o zi simbolică pentru recunoașterea rolului pe care dascălii îl au în societate”