Klaus Iohannis, sarcini pentru noul ministru al Educaţiei: Îmi doresc nişte legi care pe viitor să nu mai permită apariţia plagiatelor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că îşi doreşte ca proiectele legilor Educaţiei să fie îmbunătăţite, astfel încât acestea să nu permită aparţia plagiatelor.

06 oct. 2022, 14:58
Klaus Iohannis, sarcini pentru noul ministru al Educaţiei: Îmi doresc nişte legi care pe viitor să nu mai permită apariţia plagiatelor

Întrebat despre criticile aduse proiectelor de modificare a legilor Educaţiei elaborate de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, preşedintele Klaus Iohannis a spus că noul ministru ar trebuie să discute cu experţii şi să schimbe anumite prevederi, în special cele legate de plagiat.

„Trebuie să spun foarte clar că anumite prevederi din proiectele existente trebuie îmbunătăţite. Asta nu înseamnă că legile trebuie retrase pentru că nu au fost depuse nicăieri. Noul ministru Deca va vedea aceste proiecte şi va discuta cu experţii. Anumite prevederi legate de integritate şi etică pot fi îmbunătăţite. Ceea ce am spus despre toleranţă zero pentru plagiat, aceste legi nu se referă la trecut, ci la viitor, şi îmi doresc legi care pe viitor nici nu mai permită apariţia plagiatelor.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă vrea ca Legile Educației să fie adoptate de Guvern luna aceasta: ”Doamna ministru, aveţi o misiune pe cât de dificilă pe atât de frumoasă”

De exemplu, dacă cineva doreşte să obţină doctoratul, atunci acea lucrare trebuie verificată cu soft de plagiat, înainte de a se acorda titlul de doctor. Noile legi se referă la ce se întâmplă de acum încolo, nu ce s-a întâmplat acum 10 ani. Doresc să avem legi care nici nu permit aparaţia unor lucruri plagiate”, a declarat Klaus Iohannis, joi la Praga.

Citeşte şi: Ligia Deca promite că iarna nu va afecta şcolile. Priorităţile noului ministru al Educaţiei